Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalvårdarna går mot strömmen

För två år sedan fick Bergs kommun en ny gemensam organisation för lokalvården. Resultatet blev betydligt friskare personal – sjuktalen halverades nästan.

Inom flera kommunala verksamheter i Berg har man inte lyckats komma till rätta med sjuktalen. När lokalvården fick en egen organisation med en egen chef, i stället för att som tidigare ligga på varje enhetschefs ansvar, sjönk sjuktalen från nio procent till 5,4 procent på ett år. Den nya organisationen bildades 2011.

– Samtidigt fick vi dra ner på tre helårstjänster. Det är bara att berömma personalen. I stället för att de gav upp har alla dragit ett stort lass och kommit med idéer om hur vi ska lösa det, säger Veronica Göransson, chef för den gemensamma organisationen.

Innan hon tillträdde sin chefstjänst arbetade hon som lokalvårdare i kommunhuset i Svenstavik. Hon ser stora fördelar med att lokalvården nu är en gemensam organisation.

– Jag städade här i två år och hade ingen aning om vem en enda människa var. Jag tror att det är viktigt att tillhöra något, även om man är ensam på sin arbetsplats.

Berit Zackrisson har arbetat som lokalvårdare sedan 1987. Enligt henne är en stor fördel med omorganiseringen att personalen kan styra mycket hur de själva lägger upp sin arbetsdag.

– I samråd med Veronica kom vi överens om att vi hade möjlighet att styra våra scheman. Vi styr våra dagar ganska mycket själva, vi har den friheten. Därmed undviker man stress, som är en stor faktor till sjukskrivning. Frihet under eget ansvar har gjort mycket, man känner sig mer delaktig i verksamheten, säger Berit Zackrisson.

Hon har tillsammans med tre kollegor fått gå en yrkesutbildning där deltagarna har fått lära sig mycket om ergonomi och de maskiner som används i arbetet – något som har varit mycket uppskattat.

– Vi kunde mycket sedan tidigare, men man fick sig en tankeställare av utbildningen, säger Ann Wagelin, som har arbetat som lokalvårdare i sex år.

Tanken är att alla anställda inom lokalvården i Bergs kommun ska få gå utbildningen.

– Förhoppningen är att alla ska gå den så snart som möjligt, den ger både kunskap och yrkesstolthet, säger Veronica Göransson.

Lokalvården har också ett samarbete med Bergshälsan där man jobbar mycket med ergonomi. En ergonom från Bergshälsan har filmat lokalvårdare i arbete, sedan har man gått igenom filmen. Det arbetet fortsätter även framöver.