Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt – om länsborna själva får välja

Läser böcker med lokal anknytning i högre utsträckning än andra. Duktiga på att fråga om tips. Går i gång i deckarrummet. Skaffar lånekort för första gången för att låna en e-bok.

Det är Jämtlandsläsaren i ett litet nötskal. Åtminstone om man frågar bibliotekarierna Helena Andersson och Anna-Kari Bäckvall på Östersunds bibliotek.

Middagstid på Östersunds bibliotek. Från de stora fönstren i foajén ser bilarna på Rådhusgatan ut som eldflugor i höstmörkret. Anslagstavlan ropar tyst ut sina alla budskap. Någon frågar efter fantasyhyllan.

Helena Andersson, programansvarig bibliotekarie, och Anna-Kari Bäckvall, bibliotekarie, har precis gått av sina pass. Nu en efterlängtad kopp te i personalrummet.

– Någon hårknut har vi inte, annars tycker vi att den stereotypa bilden av bibliotekarien är rolig, säger Helena och ler.

Hon kommer direkt från Almedalsbiblioteket i Visby där hon jobbat i 20 år. Det som slog henne direkt när hon började på Östersunds bibliotek var hur duktiga många låntagare är på att fråga om boktips.

– Där måste jag hylla mina kollegor. Det är en konst att försöka känna in vad läsarna vill ha och läsarna i Östersund har säkert fått många bra tips genom åren, säger hon.

– Det är den roligaste frågan att få och bland det finaste man är med om som bibliotekarie. Jag brukar också uppmana dem som frågar att tala om för mig vad de tyckte efteråt, säger Anna-Kari Bäckvall.

I deckarrummet kan de livligaste samtal uppstå. Precis som i övriga landet verkar behovet av nya kriminal- och mordgåtor vara nästintill outsinligt och folk tröttnar aldrig på att stifta nya bekantskaper med författare i genren.

Deckarna ligger också ständigt stadigt på topplistan över de mest utlånade böckerna i Östersund där Mari Jungstedts "Du går inte ensam" just nu ligger på första plats. Andraplatsen har Viveca Sten knipit med kriminalromanen "I farans riktning".

Länets topplistor skiljer sig inte så väldigt mycket från andra kommuner i landet, men åtminstone ett par avstickare tar den.

Den tydligaste är att länsborna är bättre på att läsa böcker med lokal anknytning än andra. Det visar den senaste tidens topplistor i bland annat Östersund, Åre, Krokom och Härjedalen. I Östersund var Solveig Vidarsdotters "Isvittring" om skoterparadiset Gäddede den tredje mest utlånade boken i september tätt följd av Elin Olofssons "Då tänker jag på Sigrid", som i oktober gick upp i den absoluta romantoppen. Bräckesonen Jonas Moströms bok "Storsjöodjuret" har också funnits med bland de tio mest utlånade i höst, men har nu hamnat utanför.

I Krokom är det lokala också hett, även här med Elin Olofsson högst upp. Hans Rosenfeldts "Fjällgraven" är en av deckarna som Krokomsborna helst tar med sig i sängen. Peter Lukas Erixons "Silversnöret", som utspelar sig i Strömsund, har även den fått vara med och leka bland de mest populära i höst. "Storsjöodjuret" leder ljudböckernas liga.

I Åre finns samtiga böcker av Jonas Moström med på deckartoppen. Moström och Elin Olofsson finns också med bland de böcker som låntagarna i Härjedalen helst läser.

Om det sedan beror på att jämtarna och härjedalingarna är mer patriotiska än andra läsare eller om böckerna med lokal anknytning exponeras extra hårt av bibliotekarierna får vara osagt.

– Eller så har den lokala litteraturen varit ovanligt bra på sistone, säger Anna-Kari.

– Klart är i alla fall att igenkänning betyder mycket för läsarna i länet, de tycker att den lokala färgen är kul. En annan sak som man kan se är att det finns fler utländska romaner och deckare på topplistan än i övriga Sverige där det svenska för det mesta dominerar helt, säger Helena.

Det man ska komma ihåg vad gäller bibliotekens listor är att det tar lite längre tid för en bok att hamna där än det gör ute i bokhandeln.

– Vi har visserligen ganska många exemplar av böckerna, men ofta måste man ändå stå och vänta, säger Anna-Kari.

Det som är extra kul med listor som särskiljer sig är att det betyder att det fortfarande finns de som tar sig tid att välja bok efter eget tycke och smak. Både Helena och Anna-Kari känner en oro för att de självständiga valen på bokmarknaden minskar i takt med att mediebruset skruvas upp allt mer. Det finns i dag en läsarautomatik som uppstår i tv-soffor, tidningar, sociala medier och bokbloggar. Några få blir gigantiska, de andra, som finns utanför rampljuset, för en tynande tillvaro.

– Det vore roligt om folk vore mer tillåtande mot sig själv och läsa både högt och lågt. En trevlig feel good-historia, en stilistiskt bra bok – man kan blanda hejvilt. I samband med att bokcirklarna ökat har också intresset för att läsa mer komplexa böcker ökat, det finns mer att diskutera helt enkelt, säger Helena.

– Det blir också vårt uppdrag, att tipsa om det där andra, säger Anna-Kari.

I vilken form läser länsborna?

– Vi har ett enormt ökande tryck på e-böcker, många säger att de inte orkar bära tungt när de ska åka på semester. Nu ska jag till Thailand eller Gran Canaria, kan du visa mig hur jag laddar ner, brukar de komma in och säga, säger Helena.

– Men det betyder inte att den traditionella boken minskar, för det gör den inte. Inte ännu i alla fall. Det verkar mer som om e-boken lockar en ny grupp läsare. Många kommer in och skaffar ett lånekort för att kunna läsa e-böcker. Man kan inte låta bli att bli nyfiken; köpte de sina böcker tidigare eller har de börjat läsa nu i och med e-boken? säger Anna-Kari.

Så ryktet om bokens snara död är betydligt överdrivet?

– Ja, absolut. Den är inte död på något sätt!

Hur läser du? Berätta i formuläret här!