Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala författare presenterade fem nya böcker

Jengel fortsätter växa. I år ger det lokala förlaget ut fler titlar än någonsin förut, hela tolv stycken, och i tisdags var det samtidigt boksläpp för fem nya böcker på länsbiblioteket.

Först ut att presentera sin bok i den fullsatta hörsalen var Elin Hoffner från Orrviken, som skrivit "Kattgodis". Det är en feelgood-bok för alla som ser katten som människans bästa vän.

– Jag skildrar vardagslivet i min familj som består av matte, husse och nio stycken katter – nio kreativa och nyfikna exhibitionister med mycket humor, sade Elin Hoffner.

Hon menar att husdjuren spelar en allt större roll i Sverige i dag, där ensamheten breder ut sig. Och att vi människor har mycket att lära av katterna, som till exempel att leva i nuet och att vara nöjda när vi når våra mål och inte flytta målen framåt och höja kraven på oss själva hela tiden,

Efter Elin Hoffner tog Barbro Nässén, Ås, vid och presenterade sin diktsamling "Mitt Jämtland – en kärleksförklaring".

– Boken är en hyllning till Jämtlands natur – till Offerdalsbygden i allmänhet och Övre Kaxås i synnerhet, sade hon.

Ibland får Barbro Nässén frågan hur det kommer sig att man börjar skriva poesi vid hennes ålder – en bra bit över 70. Men i själva verket började hon för 46 år sedan, säger hon:

– Det var då vi hittade vår drömtomt, ett nedlagt jordbruk i Övre Kaxås där vi byggde vårt lilla hus och där vi tillbringat stora delar av vår fritid sedan dess.

Utsikten från huset över sjö och fjäll väcker känslor som måste kläs i ord och av orden blir det dikter – som hamnat i byrålådan...

– Men i början av det här året tog jag fram dem och bestämde mig för att det var dags att förverkliga drömmen om en egen bok. Och nu står jag här och presenterar boken och det känns både overkligt och underbart, sade Barbro Nässén som också passade på att hylla goda vännen Karin Bernholm som försett boken med vackra illustrationer.

Från en kärleksförklaring till en annan. Anette Jemtå och Anette Espell har tillsammans skrivit "Kärlek till reumatikersjukhuset i Östersund", en minnesbok om ett sjukhus som betytt mycket för såväl många anställda som från patienter från hela landet.

Anette Jemtå jobbade själv på Reumatikersjukhuset innan det togs över av landstinget och ombildades till Remonthagen 1998. Ända sedan dess har hon gått och tänkt att hon skulle vilja fånga upp alla minnen därifrån och skriva ner dem. Så mötte hon Anette Espell, som efter några skrivarkurser inte ville något hellre än att ta itu med ett bokprojekt. Och så satte de igång.

Tillsammans har de ordnat ett stort antal träffar med folk som frikostigt delat med sig av sina minnen och till nästa releaseparty – som sker i före detta Reumatikersjukhusets lokaler– är över 100 anmälda, berättade de.

Arne Rubensson är kanske mest känd som frontman och musiker i kultgruppen Hardda Ku Hardda Geit. Men kulturelle mångsysslaren Rubensson, för närvarande bosatt i Årsta utanför Stockholm, är också en flitig skribent som tidigare gett ut en barnbok och två romaner.

På Jengels förlag kommer han nu med "Trettio nätter och en natt", en roman som präglas av magisk realism och utspelar sig såväl på Sicilien som i Jormlien.

– Historier har kommit till mig genom hela livet och nu har jag samlat ihop dem till den här boken. Precis som "Tusen och en natt" innehåller den både höga, filosofiska historier och historier som är tarvliga och låga, förklarade Arne Rubensson.

Sist ut av författarna var Magnus Ottelid, lärare på Mittuniversitetet och ordförande i Norrländska litteratursällskapet, som berättade om sin "Att finna Helen".

– Det är svårt att tala om sin egen bok. Och mycket av en boks mening och innebörd skapas ju inte av författaren utan av läsaren. Det är i mötet med läsaren som boken blir till, sade han.

I "Att finna Helen" återvänder Magnus Ottelid till huvudpersonerna i en av sina förra böcker, "Dolt inferno". Boken utspelar sig huvudsakligen i Östersund.

– Jag finner stor glädje i att använda miljöerna där jag själv bor i mitt författande, sade Magnus Ottelid, som avslutade sin del av boksläppet med att köra ett par blueslåtar tillsammans med sina spelkompisar Bengt Collberg och Börje Bengtsson.

LT återkommer till några av de nya böckerna i recensioner längre fram.

Åsa Eriksson Ahnfelt