Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala beslut om vargjakt stoppade

Den förvaltningsrättsliga härvan kring skyddsjakt på rovdjur kompliceras ytterligare. Alla lokala beslut är stoppade. Flera samebyar har just nu vargar i sina vinterbetesområden.

Naturvårdsverkets beslut om en delegation av skyddsjakt på rovdjur till de lokala länsstyrelserna stoppas. Stoppet sker per automatik när nu föreningen Nordulv överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Delegationen har sin bakgrund i det beslut som togs av riksdagen i december, där en ny politik kring förvaltningen av rovdjur klubbades.

Sedan riksdagsbeslutet har en förvaltningsrättslig härva skapats med överklaganden från de intresseorganisationer som driver sina olika linjer kring rovdjurspolitiken.

Insnärjda i härvan finns samiska renskötare som i nuläget inte kan få sina ansökningar behandlade av den lokala myndigheten, något som LT tidigare skrivit om.

– Möjligheten till skyddsjakt har oerhört stor betydelse för oss, sa Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby, till Länstidningen för två veckor sedan. Jag tycker att det fungerar bra i samarbetet med länsstyrelsen, de tar frågan på allvar, sa Nicklas Johansson.

Tåssåsens sameby har just nu en ansökan om skyddsjakt på ett par vargar som befinner sig i renskötselområdet i närheten av Rätan. Denna ansökan tillstyrktes tidigare i dag av länsstyrelsen men måste i det rådande rättsläget därefter handläggas också av Naturvårdsverket.