Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal kampanj ger globalt finger åt Putin

Rysslands hårda anti-gaylagar upprör världen över. Något läraren Alee Farrohi och sex av hans elever på Storsjögymnasiet i Östersund fått erfara.

Deras nätkampanj "Fuck you Putin" startade i torsdags och har sedan blivit viral. Begreppet används när något i den digitala världen snabbt får en stor spridning.

Kampanjen går ut på att sträcka upp sitt långfinger mot ryske presidenten Putin och de sedan i mitten av förra året allt hårdare lagarna mot homosexualitet i Ryssland. Människor uppmanas att fotografera sitt långfinger och markera det med hashtaggen #fuckyouputin och publicera sina alster i social medier.

Tusentals människor världen över har hörsammat uppmaningen, på fredagskvällen hade bildsajten instagram över 1600 bilder med markeringen. Även på medierna Facebook, med tretusen personer, och Twitter var markeringen mot lagarna vanligt förekommande.

– För att göra skillnad och sätta press på den ryska regeringen måste vi enas och tala tillsammans med en stark röst som fördömer deras lagstiftning och syn på mänskliga rättigheter, säger Alee Farrohi till nättidningen The Huffington Post, som snappat upp Östersundarnas globala nätkampanj.

Kampanjen är tänkt att pågå fram till invigningarna av olympiska spelen i ryska Sotji den 7 februari.