Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal journalistik behövs

Enligt medieuppgifter väntas förändringar i SVT:s regionala nyhetsbevakning. Ett alternativ som lär övervägas är en centralisering av nyhetsbevakningen till Umeå. Socialdemokraterna i Jämtlands län ser med oro på risken för en ytterligare utarmning av lokaljournalistiken i länet och Norrland. Lokaltidningarna har redan koncentrerat mycket av sin kommunbevakning till Östersund. Förra året stängde Tidningarnas Telegrambyrå (TT) sina kontor i Umeå, Luleå och Sundsvall.

Vi är medvetna om vikten av att hålla en tydlig rågång mellan den politiska makten och medierna. Med detta upprop vill vi uttrycka vår oro för utvecklingen på medieområdet. Vi anser att man bör kunna förvänta sig att SVT lever upp till vad man skriver i sin egen programförklaring, det vill säga att SVT speglar och finns i hela landet.

Lokal journalistisk närvaro är viktig, inte minst i ett län som Jämtland med långa avstånd. Journalister som finns nära medborgarna, kan sitt bevakningsområde och det lokala samhällslivet och har därför bättre förutsättningar att göra ett bra jobb. Lokal närvaro är således också en fråga om trovärdighet.

Hela landet har rätt till en public service som håller hög kvalitet. Licensavgiften är lika hög i Hammerdal som i Huddinge.~

Anna-Caren Sätherberg, ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands län.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel