Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lohse hade ett lönnfack

Y För ett par veckor sedan skrev jag i en krönika att ÖFK-ordföranden Rolf Lohse hade tömt sin trollerilåda, här fanns inga trick längre att tillgå för att rädda klubben kvar i fotbollsettan.

Annons

Naturligtvis hade jag glömt bort att alla trollkarlar har ett lönnfack, så även Lohse.

Simsalabim, sa Lohse, och svingade sitt spö i ett extranummer när de flesta redan hunnit lämna lokalen.

Det är därför som ÖFK i morgon eftermiddag fortfarande har chansen, till och med en riktig god sådan, att även detta år fixa ett nytt kontrakt. Det som såg absolut omöjligt ut efter förlusten mot Karlslund nere i Örebro den 3 oktober ser i dag riktigt möjligt ut.

Det beror bara på två saker.

ÖFK har gjort sitt eget jobb och vunnit två raka matcher.

Övriga resultat har gått deras väg, i stort sett till hundra procent. Utan detta hade ÖFK:s segrar mot Arameiska-Syrianska och Enköping inte haft något som helst värde annat än för kalenderbitarna.

ÖFK har dansat på slak lina under alla sina år i division 1, det känner vi till, och varje serieavslutning har varit en högtidsstund för vänner av rysare. Men så uträknade som denna gång har nog klubben aldrig varit även om konkurrensen i den tävlingen är stentuff och marginalen hårfin. Jag tyckte inte att det fanns något som talade för ÖFK när isvindarna drog in över Jämtkraft Arena och september blev oktober. Men matte var ett synnerligen svagt ämne (bland många...) i skolan och det gläder mitt fotbollshjärta att jag även denna gång räknade fel. (Min enda tröst är att betydligt mer begåvade räknenissar gjorde samma felanalys).

Men det kan vi strunta i här och nu: det är i morgon söndag klockan 14 som gäller, Carlstad står på andra sidan och knappt två timmar senare har vi facit på om ytterligare en räddningsaktion varit lyckosam.

Förutsättningarna är glasklara; seger och division 1-platsen 2010 är säkrad. Det kan också räcka med oavgjort om Syrianska Kerburan förlorar sin hemmamatch mot Karlslund.

För att vara ÖFK i ett streckdrama är antalet om och men ovanligt få denna gång och det tackar vi alla för. Hjärtat klarar inte hur många påfrestningar som helst...

Även om ÖFK-spelarna i en sån här match är betydligt mer motiverade än sina motståndare, formstarka Carlstad har bara äran att spela för, så är det ett jobb som måste göras för att det ska gå vägen. Och det lär säkert vara tunga skuldror på många av hemmaspelarna när domaren blåser till spel.

I det här läget litar jag på att rutinerade spelare som Lee Makel, Martin Johansson och Jonas Runesson tar kommandot, får de unga att känna sig trygga med uppgiften och därmed också kan släppa på anspänningen.

Mitt drömscenario är sedan att Ante Björkebaum lämnar arenan som ÖFK:s matchvinnare. Inget skulle vara mer rättvist i den lokala fotbollsvärlden med tanke på alla de skademotgångar Ante har haft så här långt i karriären. 21-årigen har varit strålande i höst och starkt bidragit till ÖFK:s magnifika spurt.

Kört hårt, Ante (och övriga hemmaspelare). Sista 90 på säsongen orkar man hur mycket som helst! Z

Annons