Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lögner, våld och bristande förtroende

Vi lär nog aldrig få en bra bild av vad som hände i Malmö i helgen. Åtminstone inte en neutral sådan.

De vittnen som var på plats gör vitt skilda bedömningar av situationen och för oss som inte var där blir det så klart ännu svårare att veta.

Men vi vet en del. Allt började med att nynazistiska Svenskarnas Parti beviljades mötestillstånd i Limhamn i Malmö. En motdemonstration organiserades snabbt och samlade i lördags närmare 2 000 personer som ville visa sin avsky mot nazisterna. På plats var även polisen, som brukligt vid stora demonstrationer. En bit in i demonstrationen uppstod tumult. Och det är här vi lämnas med frågetecknen.

Vi kan läsa om och se bilder på demonstranter som blir överkörda av poliser, nedtrampade av polishästar, slagna med batonger och sköldar. En vän som var på plats berättar om att hen såg sin vän bli slagen med en batong efter att hen skramlat med ett staket för att överrösta nazisterna. Det finns verkligen skäl att diskutera hur mycket våld polis kan ta till på en demonstration.

Polisen själv hävdade direkt efter händelserna i ett pressmeddelande att de vidtagit de åtgärder de gjort eftersom demonstranterna på plats varit våldsamma. De nämnde demonstranter som kastat gatusten och ammoniakfyllda ballonger, demonstranter som angripit polis och ambulans på plats. Inom bara några timmar tog de tillbaka sina uttalanden. Visserligen sägs det ha varit våldsamma demonstranter på plats, men inga gatstenar, ingen ammoniak, inga angrepp mot ambulanser. Skånepolisen erkänner nu att de tidigare uttalandena inte stämmer. Man behöver inte ta ställning till om polisens våld var motiverat eller inte, men polisen borde veta bättre än att ljuga om vad som hänt.

Det är heller inte första gången just Skånepolisen varit i blåsväder. För ett par år sedan blev rubrikerna stora efter att det avslöjats att det förekom en omfattande rasistisk jargong inom Skånepolisen. Förra året avslöjades Skånepolisens romregister, ett avslöjande som också kantades av lögner i media från de ansvariga.

Nu krävs en ordentlig utredning för att få klarhet i varför polisen använde så mycket våld som de gjorde och varför de sedan talade osanning. Annars riskerar förtroendet för polisen från medborgarna att på allvar brista. Vanliga människor kommer kanske inte våga gå på antirasistiska demonstrationer längre. Men Svenskarnas Parti och andra ickedemokratiska organisationer kommer fortsätta sprida sin nazistiska propaganda på gator och torg. Det enda som kan stoppa dem är en antirasistisk rörelse, att sluta upp tillsammans och protestera. Inte med våld, inte med gatstenar, utan med våra röster och vår fysiska närvaro.