Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lögner i rovdjursdebatten

I ingen annan fråga förekommer så mycket fabler och lögner som i rovdjursdebatten.

 Man påstår att vargen är starkt utrotningshotad och starkt inavlad. Upp till bevis!

Sverige hade för 300 år sedan beslutat att utrota vargen och människor utkommenderades till vargskall. Man misslyckades delvis då 20–30 vargar blev kvar i fjälltrakterna. Men samerna höll på att lyckas då deras kraftsport var vargränning och endast 5–10 vargar återstod när den fridlystes 1967.

Estland försökte på 1950-talet med gift, fällor, minor och skjutvapen men misslyckades. På Sovjetuninonens tid jagades vargen med helikopter fram till 1994. Om de försökte utrota vargen är ovisst. Men Ryssland jagar inte vargen med helikopter och vargen har förökat sig så snabbt att den ätit upp snart allt vilt i Ryssland och nu föder sig på tamboskap. Om Sverige skulle skjuta lika många älgar per arealenhet som i Ryssland skulle vi få skjuta 15–20 älgar per år!

Ingen har bevisat att vargen är inavlad. Hundsläktet dit vargen hör, är mycket tåligt mot inavel.

Det finns varg i 14 euro-peiska länder. Från 30 i Norge till 2 500 i Spanien. I Ryssland finnas tiotusentals. Enligt uppgift har vi omkring 210 vargar och 3 000 björnar i landet. Min uppskattning är betydligt fler.

Se det faktum att i en sameby hade bara var fjärde vaja sin kalv kvar vid höstens renskiljning och att det nu bara skjuts hälften så många älgar som för tjugo år sedan. Rovdjuren beräknas kosta oss 5 miljarder per år. För de pengarna kunde vi föda 2 miljoner svältande barn i Afrika. Med dagens rovdjurspolitik har Sverige mycket stora problem om bara tre–fyra år.

Djurvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel