Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven straffar oss

Annons

Stefan Löfven, vad är det som är så upprörande med rättvisa att du och ditt parti utmålar restaurangföretag som subventionerade snyltare?

Det är ju helt fel. Restaurangföretag har under många år varit ekonomiskt diskriminerade och missgynnade. Vi har bara fått samma villkor som alla andra som säljer mat. Det är vi nöjda med och har aldrig begärt några skattemässiga fördelar mot andra som säljer mat.

Stefan Löfven, det du föreslår är i själva verket en "sittmoms". Du vill ta 13 procent högre moms på ställen där man tillåts att sitta ner och blir serverad av en anställd.

Samtidigt ska matbutiker med själv-scanningskassor kunna erbjuda salladsbufféer och färdigrätter till 12 procents moms. På bensinmacken ska man kunna köpa korv med bröd, hamburgare och annan varm mat till den låga momssatsen.

Det enda som skiljer åt är att en restaurang erbjuder någonting mer. En upplevelse, service och en trevlig miljö att umgås i. Varför ska man bestraffas för att man erbjuder någonting extra?

Jag har under flera år, långt före din tid som partiledare, försökt tala med ledande Socialdemokrater om det här. Jag har så här långt aldrig fått ett rakt svar.

Jag har sett hur ni talar om restaurangföretagare som subventionerade snyltare. Varför är våra 12 procent moms mer subvention än de 12 procent som Coop, Ica eller Statoil betalar på sin mat?

Ni hänvisar till jobben. Tydligen är alla tusentals jobb som skapas inte nog. Hur många jobb skapas när matvarubutikerna går över till obemannade kassor?

Det pratar du aldrig om. Du har bestämt att det är just restauranger som måste bevisa någonting för att ha samma villkor som alla andra som säljer mat.

Stefan Löfven, det är inte stora multinationella storkoncerner som drabbas när du särbehandlar restauranger negativt. Branschen består till överlägset störst del av småföretagare med väldigt små marginaler. Inte sällan på landsbygden.

Det är de små du ger dig på. Dina beslut riskerar att kosta massvis med jobb och krossa många hårt arbetande småföretagares drömmar.

Var då åtminstone ärlig med att du vill införa orättvisa villkor.

Mats Eriksson, fd cateringföretagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel