Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven öppnade för samarbete över blocken i morse

– Nu börjar arbetet på riktigt, säger Löfven på väg in i bilen strax före klockan 09 morgonen efter valet.

Annons

Arbetet med att mejsla fram samarbeten mellan partierna, och inte bara inom blockgränserna, är en realitet på den politiska kartan efter valet.

– Det är det som vi ska göra nu, säger Löfven.

– Vi ska ha ett samarbete över blockgränserna.

– Nu börjar arbetet på riktigt, säger Löfven till TT på väg in i bilen.

Journalisterna väntade utanför Löfvens bostad på Wallingatan i Stockholm.

Stefan Löfven åkte därefter iväg till möten på S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att dagen kommer att ägnas åt olika möten:

– Stefan Löfven kommer att ta kontakt med Miljöpartiets språkrör, men också med andra partiet, och prata med dem. Vi kommer också att ha en massa interna möten och prata om hur vi ska hantera och analysera situationen som har uppstått.

Hon säger att Socialdemokraterna är väl förberedda för att hantera situationen med en kraftigt försvagad Allians och oväntat stort stöd för Sverigedemokraterna.

– Vi har förberett oss för flera olika scenarier och det har ju pratats länge om att Sverigedemokraterna möjligen är undervärderade i opinionsmätningarna. Så i våra scenarier har de haft tvåsiffrigt stöd.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner bekräftar att det kommer påbörjas samtal under dagen mellan Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Under måndagen fortsatte också utvärderingarna om vad som påverkat väljarna i valet.

– Både Socialdemokraterna och de nya Moderaterna har gått mot mitten. Moderaterna förlorar allra mest till SD och det är nog mycket en missnöjesyttring. Om du är missnöjd med de nya Moderaterna finns inte så mycket alternativ. Om man tittar på många forum skriver många i stil med "Jag är inte rasist, men jag är missnöjd med Moderaterna.", säger Mikael Hjerm, professor i sociologi vid Umeå universitet.

– Dessutom har de blivit otroligt mycket bättre organiserade och på att fånga upp vad som är politiskt gångbart. En annan viktig sak är att SD erbjuder något som inget annat parti erbjuder, nämligen främlingsfientlighet.

TT: Är 13 procent av svenskarna rasister?

– Nej, men många är missnöjda och vad är mitt alternativ om jag är missnöjd? Det finns inte så många eftersom alla trängs i mitten. En annan orsak är att det finns fler frågor i dag som engagerar än vad som ryms i den klassiska höger-vänsterskalan där socio-ekonomiska skillnader är centrala. Dessa frågor har de etablerade partierna missat.

TT: Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti?

– Ja. De pratar inte om raser, men de gör skillnad på människor beroende på deras etniska bakgrund.