Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven måste våga tala klarspråk mot Israel

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven hamnade i helgen i blåsväder för ett uttalande om kriget i Gaza, där han på Facebook slår fast att ”Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen”. Han skriver vidare: Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig.”

Detta har upprört många som följer hans sida där de flesta säkert är sossar.

Få ifrågasätter nog slutsatsen att ”parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet”, men proportionerna måste ändå diskuteras. Liksom våldsutbrottets orsaker.

Hoppet om ett slut på striderna är obefintligt. I helgen ryktades visserligen om ett fredsinitiativ, men med en kraftig bomboffensiv mot norra Gaza aviserad, samtidigt som den israeliska regeringen på söndagkvällen skulle ta ställning till om Israel i ska gå in med marktrupper är mer våld att vänta.

Jag menar att Stefan Löfven tydligt borde slå fast att Israels svar på attackerna från Gaza är oproportionerligt. 160 döda och över 700 skadade, varav många är civila – och barn, ska ställas mot enstaka skadade israeler.

Det är i sig ett uttryck för Israels totala militära överlägsenhet. Men det förändrar inte proportionerna.

Palestiniernas militära underlägsenhet gör det lätt att förstå att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas öppna kritik mot robotattackerna mot Israel. Det är trots allt det palestinska folket som dör i robotattackernas spår.

Problemet som gör detta resonemang svårt att acceptera för många palestinier är att den logiken samtidigt innebär att israelernas övervåld lyckas.

Löfven borde hur som helt peka på grundorsaken till konflikten, nämligen ockupationen – och i fallet Gaza den belägring som gör Gaza med 1,8 miljoner människor till världens största fängelse.

Den egyptiska militärregering som skapat sig en civil fasad i ett val med lågt valdeltagande, öppnade visserligen sin gräns när de våldsamma bombattackerna inleddes, men gränsen är nu åter stängd. Palestinierna i Gaza är instängda.

Uppgiften för en ny svensk regering – så här på dagen två månader före valet måste vi våga tala möjligheter – är större än det Löfven talar om så här långt.

Det handlar om att återupprätta de mänskliga rättigheterna för den palestinska befolkningen och den för varje fredsansträning så kontraproduktiva blockaden av Gaza brytas.

Det är som aktivisterna Dror Feiler och Ann Ighe från Ship to Gaza skriver: ”inte förenligt med internationell rätt att ockupera ett område och belägra dess befolkning för att sedan bomba dess civilbefolkning.”

Det betyder inte att Sverige skulle ge något slags klartecken till Hamas eller mindre palestinska grupper att attackera Israel med robotar.

Men det skulle sätta fokus på Israels illegala ockupation och den lika orimliga blockaden mot Gaza.

Stefan Löfven måste gå vidare i sin kritik av Israel om en ny svensk regering ska innebära någon verklig förändring i denna sak.