Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven kan lära av presidenten

Min vän från södra Sverige tittade på Ewert Ljusberg och den gigantiska publiken på stortorget. Sedan på mig. Till sist frågade han försiktigt vad det är som händer.

När värmeböljan var som värst blev jag inbjuden att prata på ett sommarläger. Vad är det viktigaste om Stefan Löfven blir statsminister i höst, var frågan. Jag svettades och funderade.

Det var direkt efter Yran så därför fick jag se presidentens tal på datorn, tillsammans med min förvirrade vän.

Det är många som har förväntningar på Löfven och som är allmänt less på Alliansen. Som kommer rösta på Socialdemokraterna för att man vill ha något annat än det här. Så jag funderade. På jobben och den krossade sjukförsäkringen och A-kassan som blivit huggen i ryggen. Jag tänkte på reformer av skolan och byggandet av bostäder. Min mardröm är att få en rödgrön regering men att ojämlikheten ändå fortsätter sprida sig.

Det var då Ewert kom in i bilden. Bokstavligt talat. På en brandbil, precis som när republiken grundades för 50 år sedan som en reaktion på utsugningen av jämtland. De billiga skämten från presidenten sorterar hjärnan bort ganska snabbt, precis som det sektiga. Min vän från söder frågar varför vi tittar på det och varför människor går till torget. Jag förklarade att yran skapades som en protest och för att stärka tron på den egna kraften i länet. Den känslan är som starkast där på lördagsnatten.

Under tiden med Alliansen och en tag innan dess har en sak försvunnit. Tron på att det går att förändra. Det är välfärdsföretagens fel när det är misskötsel. Det är utförarnas fel när tågen är sena. Om barnens skola inte är bra byter föräldrar skola.

Det är inte på grund av ondska. När människor märker att samhället är otryggt så rustar man för att rädda sig själv. Byter äldreboende, köper lägenhet, flyttar närmare en bättre skola eller köper läx-rut så att ens eget barn inte ska halka efter.

Stefan Löfven måste därför visa att politik kan förändra. För Socialdemokrater på landstingsnivå gäller samma sak, det finns något passivt i att bara peka på regeringen när problem lyfts. Politik är inte bara marginalskatt och procentsatser, det är också att stärka tron på länet, landet och den egna förmågan. Tappar man det så är det mesta förlorat. På sommarlägret sa jag att Stefan Löfvens viktigaste uppgift är att ta tillbaka framtidstron till politiken. Om han gör det lovar jag att fixa en brandbil Löfven kan tala från nästa gång han besöker jämtland.