Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löftet: Inga ska sparkas

De röda siffrorna för landstinget fortsätter.

Under 2013 gjorde man en förlust mot budget med 53 miljoner kronor.

– Man har gått fram med en ofinansierad budget. Det är oschysst mot våra medarbetare, säger Anna Hildebrand (MP).

Trots att landstinget ökat sina intäkter och trots att omfattande effektiviseringar har sjösatts (exempelvis så ska landstinget numera arbeta enligt arbetssättet "Lean") så gör man 2013 ett förlustresultat 53 miljoner kronor. 15 miljoner mer än budgeterat.

– Vi trodde att vi med planerade åtgärder skulle kunna nå budget, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

I höstas splittrades den dåvarande majoriteten i landstinget. S och V stannade kvar medan Miljöpartiet lämnade efter att de fått nej till att höja skatten med ytterligare 25 öre. Den skattehöjningen hade inte fått bort minusresultatet helt. Men Anna Hildebrand (MP) var hård i sin dom över den sittande majoriteten.

– Man har gått fram med en ofinansierad budget. Det är oschysst mot våra medarbetare, säger hon.

Harriet Jorderud (S) försvarade att man inte gick med på Miljöpartiets höjning.

– Vi kunde inte höja skatten mer än vi redan gjort. Vi har redan en väldigt tung skattebörda i kommuner som Ragunda och Bräcke som är högst i landet, säger Harriet Jorderud.

Björn Eriksson är sen förra året landstingsdirektör och har tjänstemannaansvaret för att få ordning på landstingets ekonomi.

Landstinget har ett mål om god ekonomisk hushållning. Det innebär att man nästa år måste gå 60-75 miljoner kronor plus. Betyder det att ni måste sparka en massa anställda?

– Nej. Vi har nio olika paket med åtgärder som vi håller på med just nu. Men vi kommer inte att sparka en massa anställda, säger Eriksson.