Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lofsdalen blir en destination för utförscykling

Lofsdalen satsar långsiktigt på liftburen utförscykling. Totalt ska tio nya leder skapas och till nästa säsong förväntas två av dem vara klara för unik downhillåkning.
– Vi satsar på att bli topp tre bästa anläggningarna i Sverige, säger sportchefen Jonny Larsson.

När LT-reportern kommer till aktivitetshuset i Lofsdalen är hon varken ombytt eller mentalt inställd på utförscykling – men ganska snart blir hon övertalad att ge sig ut i backarna tillsammans med sportchefen och cykelguiden Jonny Larsson.

– Jag brukar följa med ut under de första turerna och visa vart man kan åka, berättar han.

Innan man blivit varm i kläderna känns det stelt och lite läskigt, men när man fått känna på cykeln ett tag släpper oron och man kan i stället börja njuta av utsikten, cyklingen och adrenalinet som kommer automatiskt med farten.

– Lofsdalens fjällanläggningar har handplockat folk för att arbeta med det här projektet och många av de som bygger backarna åker även själva. Vi tycker att det är viktigt att de som jobbar vet vad det handlar om, säger Jonny Larsson.

För att få kunskap och hjälp har de bland annat tagit hit världens främste banddesigner Tom Prochaska från Kanada för att märka ut lederna på Hovärken.

Prochaska har sett det mesta av utförscykling i Europa och är ansvarig för många stora parker runt om i världen. Nu har han designat en grön och en blå led men även ritat åtta ytterligare leder som är tänkta att fullborda fjällcykelparken så småningom.

– Enligt honom har Lofsdalen alla möjligheter att bli Skandinaviens bästa Bike park, säger Jonny Larsson.

Hovärken är kuperad i trappstegsform vilket gör åkningen spännande och omväxlande. Det går att göra mycket svåra nedfarter samtidigt som det finns de som är barnvänliga och lämpliga för nybörjare.

– Vi måste ha alternativ för barnfamiljerna och det här är en rolig grej att göra tillsammans, säger sportchefen Jonny Larsson.

Tanken med EU-projektet Lysande Lofsdalen var att satsa på cyklingen som nästa stora rese-anledning sommartid samt att skapa aktiviteter kring liftburen cykling. Lofsdalens fjällanläggningar satsar själva uppemot ett par miljoner i projektet och hittills har det kostat cirka 600 000 kronor för inköp av cyklar, utrustning och arbetet med lederna.