Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lodjursstammen har minskat rejält”

27 av de 60 lodjur som får fällas i årets lodjursjakt har fällts. Det är ganska stor sannolikhet att nästa års jakt kommer att ha en lägre tilldelning eftersom att det finns färre lodjur nu.

I årets licensjakt, liksom fjolårets, är tilldelningen i Jämtlands län 60 djur. Jakten är uppdelad i fem områden. I området som utgör kommunerna Östersund och Berg avlystes jakten redan 2 mars då samtliga fem djur av tilldelningen fällts.

– Det har varit fördelaktigt för jakt runt Storsjön bland annat genom bra snöförhållanden så det var ganska väntat att det gick fort där. Så var det i fjol också, säger Jessica Backeryd, som arbetar på länsstyrelsens viltförvaltningsfunktion.

I Härjedalens kommun samt Strömsunds kommun, som utgör varsitt jaktområde, finns 17 respektive 10 djur kvar att fälla. I Krokom/Åre-området får ytterligare fyra lodjur fällas och i Ragunda/Bräcke två stycken.

I fjol fälldes inte alla 60 djur och på många platser var det besvärliga snöförhållanden. Det är en av anledningarna till att årets jakt är förlängd till 15 april.

Det senaste fällda djuret är en hane i Hotagen, Krokoms kommun som sköts på måndagseftermiddagen, enligt uppgifter till LT mitt på dagen på tisdagen.

De flesta fällda lodjuren har fällts med ett vapen, men det finns också flera fällor som används i jakten.

– I fjolårets jakt fälldes inte alla djur i Strömsunds kommun och än så länge i år har bara ett fällts där. Det kan tyckas lite märkligt men lodjursstammen har minskat rejält sedan i fjol det visar den inventering som nyligen blivit klar, säger Jessica Backeryd.

Resultatet av årets licensjakt siar också att tillgången kanske är mindre.

– De som inventerat lodjur i länet har på många ställen konstaterat att det finns väldigt lite lospår, säger Jessica Backeryd.

En förklaring till den troliga minskningen är att det under fjolårets jakt sköts många honor och att det var ett dåligt bytesår för djuren. Det ger en fingervisning om att tilldelningen nästa år kommer att sänkas.

– Signalerna är tydliga och antalet lodjur får inte sjunka för lågt. Lodjur är fortfarande fridlysta och vår licensjakt sker med dispens från EU:s art- och habitatdirektiv och måste vara under kontrollerade former, säger Jessica Backeryd.