Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lockande viner från Kalifornien

Ett flertal viner från Kalifornien har på senare tid lanserats av Systembolaget. Kalifornien har ett optimalt förhållande för att odla vindruvor. Det finns fem olika klimatzoner då det är möjligt att odla många olika typer av druvor, vilket i sin tur också ger många vintyper. Eftersom Kalifornien inte har så strikta regler när det gäller vintillverkning går det att anpassa vad konsumenten vill ha. I Kalifornien experimenteras mycket inom vintillverkning, man tar fram nya druvor, olika druvblandningar och mycket annat. Man vill också försöka efterlikna viner från Europa vilket man också har lyckats bra med på många ställen. Det här påminner mig om när jag var i Kalifornien för några år sedan och provade en Sangiovese från Paso Robles och trodde att det var ett vin från Toscana i Italien.

2011 Rodney Strong Chardonnay, Sonoma County, USA

Vitt vin

Betyg: 3.

Motivering: Det här vinet är fylligt, rostat med kompakt tropisk frukt med en lång balanserad eftersmak. Välj den här Chardonnayen om ni vill ha ett kraftigare vitt vin.

Druva: Chardonnay.

Passar till: Rökt fisk eller kött och gärna till en mustig svampsoppa på höstkantareller och grädde.

Systembolagsnummer: 6471.

Storlek: 750 ml.

Pris: 129 kronor.

Röda viner

2011 Apothic Red Winemaker’s Blend, Kalifornien, USA

Betyg: 2.

Motivering: Vinet har en rund och fyllig sötaktig frukt av björnbär, hallon och blåbär med en mjuk strävhet. Det här vinet passar också att dricka utan mat.

Druvor: Zinfandel, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon med flera.

Passar till: Grillat kött av nöt, lamm eller vilt som är smaksatt med ädelost eller någon annan typ av ost med mycket sälta.

Systembolagsnummer: 6420.

Storlek: 750 ml.

Pris: 79 kronor.

Betyg: 3.

2010 Lucas & Lewellen Cabernet Sauvignon Cote de Sol, Santa Barbara County, USA

Motivering: Det här visar verkligen vad druvan Cabernet Sauvignon ger. Vinet är mulligt och relativt fylligt med kompakt svartvinbärsmarmelad, eukalyptus samt en varm lång avslutning.

Druva: Cabernet sauvignon.

Passar till: Våra svenska viltanrättningar med kokt potatis, svartvinbärs gelé och brun gräddsås.

Systembolagsnummer: 6571.

Storlek: 750 ml.

Pris: 109 kronor.

Betyg: 2.

2011 Earhquake Zinfandel, Lodi, USA

Motivering: Vinet har en något rostad ton med kompakt varm bärig frukt i en bra balans. Varför inte vinet har fått full poäng är det höga priset i förhållande till smaken.

Druva: Zinfandel.

Passar till: Kallrökt kött, rökt korv och gärna till grillat kött med en söt/stark sås.

Systembolagsnummer: 71928.

Storlek: 750 ml.

Pris: 250 kronor.

Betyg: 3.

Barefoot Zinfandel, Kalifornien, USA

Motivering: Det här vinet har en flirtig karaktär med mogna bär och lätt rostade ekfat samt lätta inslag av tobak. Vinet är mycket prisvärt.

Druva: Zinfandel.

Passar till: Bufféer med fisk, kött, kyckling och olika kryddiga såser.

Systembolagsnummer: 79169.

Storlek: 750 ml.

Pris: 69 kronor.

Betyg: 3.

2011 Calera Pinot Noir, Central Coast, USA

Motivering: Vinet har mycket känsla från Bourgogne där druvan Pinot Noir härskar. Grundaren av vinfirman var och arbetade i Bourgogne på den välkända

Domaine de La Romané Conti. Han förde med sig kunskapen tillbaks till Kalifornien där han fann rätt växtplats för druvan. Vinet är medelfylligt med en koncentrerad jordgubbssyltig ton i en bra balans.

Druva: Pinot noir.

Passar till: En smakrik bouillabaise (fiskgryta) som är kryddad med vitlök, chili och koriander.

Systembolagsnummer: 87282.

Storlek: 750 ml.

Pris: 169 kronor.