Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO Rindbergs bästa skivtips

Osäker på vilken musik som ska få plats i årets julklappssäck? LT:s medarbetare LO Rindberg har koll på skivutgivningen. Här delar han med sig av sina tio bästa tips.

Kjell Öhman with Friends

Christmas

(Prophone)

Julen närmar sig med rekordfart och det innebär en höjdpunkt för årets skivförsäljning. Därför är det många artister och band som satsar på en julskiva. Så har till exempel organisten och pianisten Kjell Öhman gjort i år. På skivan Christmas bjuder Kjell Öhman with Friends, som i det här fallet är Hans Backenrot, bas, Joakim Ekberg, trummor och Johan Hörlén, saxofon, på 15 stycken välkända (amerikanska) julsånger; från Irving Berlins White Christmas till John Lewis Skating in Central Park.

Kjell Öhman är en garant för att det svänger om denna juliga repertoar och med Claes Jansson som vokal gäst blir det förstås lite extra bluesigt i nummer som Santa Claus, do you ever get the blues? Och Please come home for Christmas. Snyggt musikaliskt hantverk i en lite traditionell förpackning, men ingenting som direkt sticker ut.

Trinity

Get out

(Do Music Records)

En annan svensk organist, som verkligen garanterar fullt sväng på sin B3 är Andreas Hellkvist. Tillsammans med trumpetaren Karl Olandersson och trummisen Ali Djerid har han gjort en uppföljare på fjolårets skivsuccé Paris Eyes, som gavs ut strax innan trions gästspel i Östersund.

Get out heter den nya skivan, som inleds med en dixieklassiker som Sweet Georgia Brown och avslutas med Erik Franks välkända Novelty Accordion.

Det här är en trio som trivs med att spela tillsammans, det hörs direkt, och de bjuder varandra frikostiga solon i en riktigt svängig repertoar.

Hanne Boel

The Shining of Things

(Stunt Records)

Danska Hanne Boel, som gästade Östersund och Jazz Rhythm Fest i fredags, har precis kommit ut med en suveränt fin skiva, som gör henne full rättvisa som jazzsångerska. Hanne Boels mörkt sensuella röst kan avnjutas i en lång rad utsökta nummer som till exempel Willie Nelsons bluesiga Funny how times slips away, där hon sjunger duett tillsammans med Mario Biondi, Leonard Cohens sensuellt vackra A Thousand Kisses och Cecil Taylors finstämda och mycket känsligt framförda Angel of the Morning.

Jacob Karlzon trio med Hans Andersson, bas, och Jonas Holgersson, trummor, bjuder på bästa tänkbara komp. Pianisten Jacob Karlzon är både virtuos och mästerligt lyhörd för sina medmusikanter.

Lasse Törnqvist och Jan Lundgren

Everything happens to me

(Spice of Life)

Det finns många svenska musiker, som är förvånansvärt väl etablerade på den japanska marknaden. Pianisten Jan Lundgren och kornettisten Lasse Törnqvist är två av dem och med sin skiva Everything happens to me gick de för en tid sedan rakt upp på topplistan med månadens bästa jazzskiva.

Nu har skivan landat hos de svenska skivhandlarna, och borde med sin blandning av fina evergreens som Autumn Leaves, Danny´s Dream, I´m confessin och The very thought of you, också tilltala svenska lyssnare.

Det är ett närmast perfekt samspel mellan Jan Lundgren och Lasse Törnqvist, den förre med sina lyriskt vackra pianoimprovisationer och den senare med sin lågmälda, mjukt rundade ton i kornetten. Det är ett ömsint musicerande, välbalanserat och intagande.

The Quiet Nights Orchestra

Movin

(Reach Up)

För ett par år sedan gav den här septetten med trombonisten Peter Fredriksson som ledare och Sofie Norling som vokalist ut albumet Chapter One, som fick ett så positivt mottagande att man beslutat sig för en uppföljare.

Musiken har bandmedlemmarna, som i vanliga fall sitter med i några av de mest namnkunniga svenska storbanden av idag, själva skrivit. Inbjudna gäster till musikfesten Movin, som den nya skivan heter, är bl.a. multiinstrumentalisten Magnus Lindgren och en stråkkvartett.

Fullt ös och påtaglig spelglädje präglar den nya skivan med många skickliga musiker och en helt egen repertoar.

Sousou & Maher Cissoko

Stockholm-Dakar

(ajabu!)

Den här skivan innehåller nyskriven, egenhändigt komponerad musik av ett artistpar, som öppnat sina fönster på vid gavel för att släppa in musikaliska influenser från många hörn av världen.

Med en fot i Västafrika och en i Sverige har Sousou och Maher Cissoko skapat ett musikalbum, som handlar om resande i tid och rum mellan olika kontinenter och kulturer.

Materialet är tillkommet i Senegal, Gambia, Sydafrika och Sverige och har blivit en cross over-musik med intensiv rytmkänsla i en blandning av bland annat reggae, pop och hip hop.

Med djupa rötter i västafrikansk musik öppnar paret Cissoko med många och ovanliga rytminstrument en delvis ny och skön klangvärld. Texterna handlar om fred och kärlek på jorden.

Sofia Pettersson & Petter Bergander

Det liknar ingenting

(Prophone)

Sofia Pettersson är en sångerska med eget personligt tonfall, som vi bland annat hörde på Storsjöyran häromåret. Hon har redan hunnit ge ut fem skivor i eget namn med egna låtar och har under lång tid samarbetat med pianisten Petter Bergander.

Det gör hon också på sin senaste skiva Det liknar igenting, en duoskiva med Bergander plus lite slagverk och violin. Med enbart svensktextade låtar och enklare melodier har skivan - även om Sofia Pettersson ofta lanseras som originell jazzsångerska - mer av viskaraktär än jazzdito. Personligt är det i alla fall och okonstlat charmfullt.

Anders Hagberg Quartet

Stories of Now

(Footprint Records)

Anders Hagberg är flöjtisten och saxofonisten som spelat med grupper som Mynta, Yggdrasil och Winduo. På en alldeles nyutgiven skiva spelar han egenkomponerad musik på kvartett tillsammans med Joona Toivanen, piano, Johannes Lundberg, kontrabas, och Göran Kroon, trummor.

Hagberg ger sig nu, med viss förkärlek för flöjt (han växlar mellan tvärflöjt, basflöjt, kontrabasflöjt, sälgflöjt och malusiflöjt!) ut på egna strövtåg någonstans i gränslandet mellan jazz och världsmusik.

Det känns både nyskapande och klassiskt välbekant. Min favoritlåt blir den stillsamma och meditativt vackra Autumn, där man nästan hör höstlöven singla mot marken.

Per Tjernberg

Music is my Salvation

(Country & Eastern)

Slagverkaren Per Tjernberg, som vi tidigare återfunnit i band som Egba, Dag Vag, Peps Blodsband och Aston Reymers Rivaler, har kommit ut med sitt 12:e album i eget namn. På det har han lyckats mobilisera en nästan osannolik samling musiker från vitt skilda sammanhang.

Här återfinns renodlade jazzmusiker som Ulf Adåker, Jonas Kullhammar och Christian Spering, men också en experimentlysten kompositör och musiker som Dror Feiler, känd för att vilja tänja gränserna för allt musikskapande.

Resultatet av samarbetet mellan dessa många profilstarka musiker, till vilka man ska lägga Jonas Lindgren med sina stråkarrangemang, har blivit en musik totalt omöjlig att genrebestämma, men egensinnigt spännande.

Maolu Berg

Breathe out

(Malou)

Jag slutar den här skivöversikten som jag började med en julskiva. Det påstår i alla fall cabaretartisten, skådisen och sångerskan Malou Berg att det är; hennes remixade låtar från tidigare album i den så kallade Plejadsviten. En skiva som med sin karaktär av green music vill ge lyssnaren en stämningsfull känsla av julefrid.

Meditativt vackert är det när Malou till sin solosång på obegripligt eget språk - som mest ska motsvara ett sinnligt sound - samt en kör kvar från originalinspelningarna, på den här skivan lägger till stråkensemble, harpa och lätta slagverk. Och julstämning är det förvisso i den enda textmässigt begripliga sången Nu faller ljuset in i mig.

Samtidigt som Breath out har karaktär av en avslappnad green music finns här också starkt suggestiva drag och riktigt stämningsfulla arrangemang för stråkensemble och harpa. Låten Houh Wah för mest tankarna till sydafrikansk körmusik. Det är smeksamt vackert.

Breath out är dock, som julskiva betraktad, och i sin märkliga remix, något av en skvader.