Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-medlemmar missade pensionspengar

Över 400 000 privatanställda LO-medlemmar kan ha gått miste om pensionspengar för tusentals kronor. Ett tekniskt fel hos Fora, som administrerar deras avtalspensioner, är förklaringen.

Annons

– Jag skulle inte bli förvånad om alla våra 19 900 medlemmar har drabbats. Och jag tror inte att vi är det enda förbundet som berörs, det ser nog likadant ut för hela LO-kollektivet, säger fackförbundet Pappers kassör Henry Heiniö.

Omkring 140 000 företag skickar in löneuppgifter för sina anställda till Fora, via nätet eller som fil. När lönestatistiken kommit in faktureras företagen och de privatanställda LO-medlemmarnas pensionspremier slussas vidare till valda pensionsförvaltare.
Teknikfel
Enligt Fora har det på grund av ett tekniskt fel inte gått att läsa vissa av de filer med löneuppgifter som 15 000 företag med totalt 440 000 anställda har skickat in.
– De berörda anställdas pensionspengar har förts över några månader för sent, säger Anna Spendrup, chef för partsrelationer hos Fora.
Hon kan inte ge någon exakt siffra på hur många pensionssparare som har drabbats.
Henry Heiniö ser allvarligt på det som har hänt.
– Det har blivit ett glapp, ibland på upp till ett halvår, från det att pengarna betalades in till arbetsgivaren tills det att de registrerades hos Fora. Börsen har rört sig runt 20 procent. Den utvecklingen har våra medlemmar tappat. Inte förrän pengarna registreras hos Fora och blir placerade börjar de växa.
Stora belopp
Hur mycket Pappers medlemmar har förlorat på teknikfelet vet han inte, men eftersom många har hört av sig befarar han att det handlar om tusentals kronor.
Henry Heiniö uppmanar nu LO att försöka nå en överenskommelse med Fora om ersättning till drabbade LO-medlemmar.
Enligt Anna Spendrup på Fora är teknikproblemet löst.
– Vi har åtgärdat felet, och gör allt för att detta inte ska inträffa igen, säger hon.

Mer läsning

Annons