Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LKC kan försvinna från Trygghetens Hus

Förslaget att flytta länskommunikationscentralen till Umeå blir en betydande försämring, menar länspolismästaren Stephen Jerand.

– Trygghetens Hus är ett föredöme och unikt, säger han.

Den stora omorganisation inom polisen som träder i kraft nästa år innebär en förändring från 21 polismyndigheter till en enda. En myndighet som därefter delas in i sju olika regioner där polisen i Jämtland kommer att tillhöra region Nord tillsammans med Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Ett förslag som också kan bli verklighet i och med omorganisationen är att det då också blir en länskommunikationscentral, LKC, för varje region.

Och för region Nords del skulle LKC kunna placeras i Umeå. Just nu tittar en utredare på förslaget som väntas vara klart i maj. Om förslaget går igenom flyttas alltså nuvarande LKC från Östersund och Trygghetens Hus.

– Det skulle innebära en betydande försämring, säger Stephen Jerand, länspolismästare.

I Trygghetens Hus har samarbetet mellan polisen, räddningstjänst och SOS alarm pågått sedan 2010.

– Trygghetens Hus är helt avgörande för Jämtlands läns krishanteringsförmåga, säger Stephen Jerand och ger stormen Ivars framfart som exempel på ett välfungerande samarbete när oroliga länsbor ringde in och kunde få hjälp .

Stephen Jerand ser ingen anledning att ändra ett vinnande koncept.

– Lägger man alla ägg i en korg blir det med sårbart. Vi får ständigt beröm för vårt fina samarbete med allt från Försvarsministern till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som menar att det är så här det bör fungera.

Stephen Jerand påpekar att alla som sitter på Trygghetens Hus har stor kunskap och att det inte kommer att fungera lika bra om det styrs från Umeå inte bara för att det där inte finns ett liknande samarbete men också för att de saknar lokalkännedomen.

Lars Nyman, Inre befäl vid Räddningstjänsten och Sandra Öhnstedt lokalproduktionschef SOS alarm håller med Stephen Jerand att en flytt av LKC vore negativt för resten av verksamheten.

– En medspelare i laget försvinner. Vårt koncept är rätt resurs till rätt plats vid rätt tillfälle genom vårt samarbete och det är unikt, säger Lars Nyman.

– Det arbete vi gör dagligdags och det fina samarbetet vi har ger utdelning i kris. Varje morgon träffas personal från räddningstjänsten, SOS alarm och polisen där man från polisens håll är väldigt duktiga på att rapportera vad som har hänt och vad som är på gång. Det är ovärderligt, säger Sandra Öhnstedt.

De anser också att den geografiska kunskapen kommer att försvinna vid en eventuell flytt.

– Det känns som en väldigt stor yta att styra om LKC flyttas till Umeå, säger Sandra Öhnstedt.