Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina för Canon och Nikon

Tokina satsar på det växande antalet fullformats-fotografer med en ljusstark vidvinkelzoom - AT-X 16-28mm/2.

Tokina satsar på det växande antalet fullformats-fotografer med en ljusstark vidvinkelzoom - AT-X 16-28mm/2.8 Pro FX

Tokina AT-X 16-28mm/2.8 PRO FX visades som prototyp på PMA-mässan i Anaheim i USA tidigare i år. Tokina har redan en ljusstark vidvinkelzoom för APS-C-sensorer - den enda i sitt slag - AT-X 11-16/2,8 Pro.

Nu är det dags för en vidvinkelzoom som tecknar ut hela småbildsformatet (fullformat). Ljusstarkan är väl tilltagen med bländare 2,8 över hela zoomomfånget. Liksom Nikons 14-24/2,8, men till skillnad från Canons 16-35/2,8, är frontlinsen så stor och välvd att det inte går att skruva på filter. Om det finns en filterhållare på baksidan framgår inte av Tokinas pressmeddelande.

Närgränsen är 28mm, antalet bländarlameller är nio och vikten hela 950 gram. Fokusmotorn är som sig bör inbyggd och av tyst typ. Längden är 133 mm och diametern 90 mm.

Riktpriset i Japan är 118.000 yen exklusive moms vilket motsvarar ungefär 13 500 svenska kronor inklusive moms. Den 6 augusti börjar leveranserna av nikonversionen och i mitten av september kommer objektivet för canonkameror.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild