Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusningar finns

Att börja med förändringsarbete i det lilla kan leda till något stort. Det är landstingsrådet Harriet Jorderud (S) övertygad om.

Det är också så landstinget ska komma tillrätta med det svåra ekonomiska läget.

LT har tidigare berättat att landstingets ekonomi är väldigt ansträngd och att minusresultat är att vänta.

Men det pågår också ett arbete för att komma tillrätta med situationen.

I landstingets delårsrapport från augusti beskriver Harriet Jorderud hur arbetet tagit fart. Främst handlar det då om att införa lean–metoden.

"Men det är också viktigt att det långsiktiga arbetet stöds och bärs upp av landstingets ledning. Därför har samtliga chefer börjat en utbildning som sträcker sig över nästan två år, en utbildning som skräddarsytts av Mittuniversitet. Det är en stor satsning men väl satsade pengar och resurser", skriver hon.

Harriet Jorderud tror att arbetsmiljön kommer att förbättras om de arbetar enligt lean.

Trots hård kritik, som gjorde att politikerna backade om stafettläkarstoppet, anser hon att det var ett klokt beslut, kostnaderna ökade nämligen lavinartat.

Men medborgarna i vårt län får inte sin vård inom vårdgarantins krav. Enligt delårsbokslutet finns det inget landsting som uppfyller kraven till hundra procent.

Vad gäller telefontillgängligheten ligger Jämtland och Region Skåne sämst till med 78 procent. När det gäller att få besöka läkaren inom sju dagar klarar länet 92 procent av patienterna. Sämst var Hallen och bäst Åre och Lit. (Se grafik här intill)

När det gäller besök till specialiserad vård inom 90 dagar klarar Jämtland tillgängligheten till 72 procent, vilket är en förbättring från 2012.

Men landstinget har bara klarat besöksdelen för två månader och det har gett blygsamma 900 000 kronor ur kömiljarden.

Trots stafettläkarstoppet ligger kostnaden högre för primärvården jämfört med samma period 2012. Kostnaden för stafettläkare har minskat med 1,6 miljoner men kostnaden har ökat vad gäller arvodesanställda.

Frågan ska diskuteras under landstingsfullmäktige nästa vecka.