Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus och jubel i Stora kyrkan

/
  • Inte mindre än 127 sångare ingick i Palmcrantzskolans musikesteters stora luciakör.  Foto: Ulrika Andersson
  • Alexandra Björklund spelade bland annat en Rättvikspolska på sin fiol.
  • Frida Norberg sjöng inte bara solo som Lucia, utan framträdde också tillsammans med Max Hällström, piano, Nils Bergman, trummor, Ronja Eriksson, cello, och Robin Jämtgård, gitarr,  i gruppens egenkomponerade ”Where we are now”.

”Tänd ljus” och ”Låt din stjärnas ljus” hette de två sånger som inledde PC:s musikesteters traditionsenliga Luciamorgon i Stora kyrkan.

Annons

Och det satte ribban för hela konserten som blev en riktigt härlig ljushögtid.

Vi må ha genomlidit den solfattigaste novembermånaden på mycket länge, och tio decemberdagar som inte varit mycket bättre, men i Stora kyrkan i går morse blev vi övertygade om att det ändå finns ljus att se fram emot.

När lucian Frida Norberg trädde in i kyrkan följd av över 120 ljusbärande tärnor och stjärngossar påmindes vi om att det är bara tio dagar kvar till vintersolståndet – och då vänder det!

När 127 unga, fräscha röster sedan stämde upp i jublande lovsång förstod vi också att musiken har en ljus framtid här i Jämtlands län. Så många duktiga sångare på en och samma skola, det bådar gott.

Programmet var som vanligt varierat och spännande, med både stor kör, soloframträdanden och mindre ensembler.

I början vandrade alla 127 – julfina i rött, svart och vitt – fram till koret där de sjöng de två första sångerna. Sedan gick de ut igen och flickorna bytte om till luciakläder medan solister och smågrupper höll ställningarna där framme. Och sedan blev det dags för själva luciatåget.

Det kunde ha blivit råddigt, men fungerade utmärkt med god organisation och disciplin.

Luciatablån innehöll som sig bör både ”Jul, jul strålande jul”, ”Stilla natt” och ”Gläns över sjö och strand” (inte i den vanligaste tonsättningen av Alice Tegnér utan i den mer folkmusik-inspirerade av Ivar Widéen). Vidare bland annat en frejdig Staffansvisa – där grabbarna som vanligt tog i för kung och fosterland – en christmas carol och ett fint solo av lucian Frida Norberg i ”Godmorgon mitt herrskap”.

För musikesteterna blev det en lång dag i Stora kyrkan. Efter Luciamorgonen uppträdde de i två omgångar för sina skolkamrater och avslutade sedan med en kvällskonsert med utökat program.

Mer läsning

Annons