Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid efter 0–0 på Råsunda

/
  • Real Madrids Pepe gjorde livet surt för Zlatan Ibrahimovic som gjorde sin första landskamp med lagkaptensbindeln på vänsterarmen. Zlatan kommer vara avstängd i returmötet mot Portugal den 28 mars efter en fällning av José Moutinho.   Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

En efter en föll de bort, de gamla hjältarna. En efter en klev de in, de nya, hungriga. Hjältar får de bli en annan gång. Men framtidens landslag spelade 0–0 i VM-kvalet mot Portugal.

Annons
Skador i mängd och eländes elände, krisens knackningar på landslagsdörren och allmän varning för att det skulle gå åt skogen på Råsunda.
Det var förhandssnacket.
Verkligheten visade sig betydligt ljusare än så. Fem poäng som facit på höstens VM-kvalmatcher gör att vägen till slutspelet i Sydafrika fortfarande är öppen.
Förbundskaptenen Lars Lagerbäck valde Behrang Safari (vänsterback) framför den matchotränade Fredrik Stoor som ytterback och flyttade över Mikael Nilsson till högerback. Med Ronaldo som kantspringare till vänster i stället för väntade höger föll det på Nilssons och Sebastian Larssons lott att stoppa världsstjärnan.
Det lyckades utmärkt.
Två gånger kom Ronaldo loss under de första 45 minuterna.
Safari var desto mer aktiv på sin kant. Den iranskfödde 23-åringen debuterade i landslaget först i januari (mot Costa Rica) och få hade väntat sig att Lagerbäck skulle släppa fram Baselproffset mot Portugal. Snabb, teknisk – och framförallt begåvad med ett stort mod spelade Safari på ett sätt som inte avslöjade att det var hans blott andra landskamp från start och den första tävlingslandskampen.
Gång på gång under veckan hade Lagerbäck påpekat vikten av att våga hålla i bollen och etablera långa anfall.
Men vem hade kunnat vänta sig att det svårt skadedrabbade landslaget skulle gå till blixtattack efter blixtattack direkt?
Och föra spelat under långa perioder?
Och hur kul kunde det inte ha blivit redan omgående på Råsunda om Johan Elmander haft sin vanliga skärpa och inte lidit av att han kom till Stockholm med bara två matcher på sex veckor i kroppen.
Elmander fick chans på chans. Hela fem i före pausen. Inte en boll fick han på mål. Redan i fjärde minuten var han, rakt framför målvakten Quim, på vippen att stöta in Kim Källströms låga vänsterinlägg.När Zlatan Ibrahimovic serverade honom bollen i högerinnerposition träffade han reklamskylten till vänster om Quim.Boltonanfallaren nådde högst på Sebastian Larssons inlägg men nickade över.När Samuel Holmén lyfte in bollen kom Elmander fel in i situation och missade på nytt ett gyllene läge.Och nog borde han, med tid på sig, gjort något bättre på Mikael Nilsson inlägg. Elmander nickade någon meter utanför.
Zlatan Ibrahimovic var ständigt aktiv i sin första landskamp med lagkaptensbindeln på vänsterarmen, överglänste klart Ronaldo, men Real Madrids Pepe eller Bruno Alves, gav honom väldigt litet utrymme.
När Zlatan, medveten om att en farlig kontring var på gång, fällde José Moutinho, fick han gult kort, det andra i kvalet och han missar nästa kvalmatch, returen mot Portugal i Lissabon den 28 mars – olyckligtvis den svåraste matchen i kvalet.
– Alla gör sina misstag, även domaren, sade Ibrahimovic.
Varningen verkade hårt dömd, speciellt med tanke på att domaren Roberto Rosetti missade en hel del andra tveksamheter på plan.
– Det var första frisparken jag skapade under hela matchen, och så blir det varning. Jag vet inte varför jag fick den, han förklarade inte för mig, sade Ibrahimovic.
Annars var den nyinrättade lagkaptenen nöjd med spelet och med att de skapade en hel del farligheter.
– Vi kunde fått tre poäng. Vi är nöjda, gör en bra match, skapar många chanser. Vissa matcher sitter det mer än andra, det är bara att fortsätta skapa chanserna. Vi mötte Portugal och ändå skapade vi så många målchanser, det är bra, sade han.
Som lagkapten tog han lite extra ansvar, nickade bort ett par defensiva hörnor i första halvleken och gjorde en bättre insats än mot Ungern senast.
Sviten som lagkapten blev dock bara en tävlingsmatch lång.
Var det ett svårt att beslut att tacka ja till uppdraget?
– Absolut inte.
Ronaldo blixtrade till några gånger i början av andra halvlek, men stoppades ofta eftersom han genast fick två svenskar på sig. Så gott som alltid var Mikael Nilsson, den ultrafunktionelle, en av dem. Ronaldo visade ofta och öppet sin frustration.
Returen mot Portugal den 28 mars blir ett möte utan avstängde Zlatan Ibrahimovic, ett möte som kan avgöra om Sverige springer vidare mot ett sjätte slutspel i följd – men också ett möte till vilket Safari, Holmén och Larsson har blivit sex månader äldre, klokare, mer härdade och kanske ännu modigare.

Mer läsning

Annons