Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungens närbibliotek

Ljungens närbibliotek gästades i onsdags av journalisten och förre sportchefen på ÖP, Thord Eric Nilsson. Han presenterade sig med en film, "Ett liv rikt på idrott", och han har verkligen varit engagerad i idrott i hela sitt liv. Själv utövade han friidrott och bordtennis, men det var när han började skriva som han rönte de stora framgångarna. Sex OS har han skrivit om, 47 SM-veckor har han bevistat och fyra OS-kampanjer har han deltagit i. Numera ger han ut tre tidskrifter och berättar, som en kväll som denna, om jämtländska idrottshjältar.

Ett antal kallar han bragdjämtar, det vill säga de har fått Svenska Dagbladets bragdmedalj. Tre år i rad gick den till jämtar, Henry Kälarne, Alfred Håsjö Dahlquist och Gunder Hägg 1940-42. År 1955 var det Sigge Erikssons tur och sedan dröjde det till 1980 när Tomas Wassberg fick den. Torgny Mogren erhöll den 1993 och Helena Jonsson, numera Eklund 2009. Året efter var det skidstafettlaget som tilldelades den och förra året var det Johan Olsson. Då tog också Tomas Wassberg äntligen emot sin medalj. Fem längdskidåkare, en skidskytt, en skrinnare och två löpare alltså. I publiken fanns faktiskt en av bragdmedaljörerna, Sigge Eriksson. Han fick en stor applåd.

Det finns givetvis många andra idrottshjältar i Jämtland. Thord Eric lyfte fram längdhopparen Olle Hallberg vars längdhoppsrekord i länet stod sig 70 år. Vidare nämndes Maj Nilsson, medaljör i utförsåkning liksom Stig Sollander. Birger Asplund, Lars-Göran Åslund, Ragnar Persson och Anna Dahlberg-Olsson är andra stora namn.

1977 hade ÖP en omröstning för att ta fram de tio bästa idrottshjältarna i Jämtland. På nittiotalet gjordes det igen och då hade Mogren och Wassberg tillkommit.

Det blev en intressant kväll där många minnen bland åhörarna fräschades upp och nya historier fick sällskap av trevliga anekdoter. Att idrottsintresset är stort vittnade den fullsatta lokalen om. Mer går att läsa i" Från Haldo till Anna-Karin". Snart är det OS igen. Thord Eric ska dit förstås.

Nästa gång närbiblioteket har öppet möte får vi träffa författaren Elin Olofsson. Det blir den 17 mars. Välkommen igen!

Eva-Märta Pålsson