Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungens närbibliotek

Varje år anordnar biblioteksföreningen på Ljungen fem öppna möten med olika föreläsare. Till det sista mötet för året kom fotograf Magnus Werme. Han växte upp i kvarteret Ljungen, men bor nu i Odensala. I många år har han varit intresserad av fotografering och arbetar tidvis som fotograf. Att hitta rätt formspråk och att träna ögat och hjärnan att se var något han inspirerades av på en kurs som han deltog i. Under ett års tid lade han sedan varje dag ut en ny bild på sin blogg. "Min syn på saken" kallade han den. Bilderna är sammanställda i en bok.

Sedan började Magnus Werme visa bilder – först bilden och sedan den korta texten. Bilderna var tagna på nära håll, ibland från oväntat håll. Det gick ett sus genom salongen när vi förstod att det var en gitarr vi såg. Vi skrattade åt "Skenbart" och kommenterade andra högt. Det var en fängslande stund med överraskande bilder och annorlunda perspektiv.

Alla bilder är tagna med en mobilkamera. Genom att använda en speciell app har bilderna fått liknande storlek och ram. Snabbt och enkelt med motiv i vardagen. Vissa bilder var arrangerade. På frågan om han hittade bilden eller bildtexten först, sade han att bilden togs först men till "Nu är det hjul igen" fann han texten först.

Lokalen var nära fullsatt och många av åhörarna fick tillfälle att ställa frågor. Magnus blogg är välbesökt och han har idéer om någon slags fortsättning. Två utställningar har han hunnit med. Det lär bli flera.

Som vanligt avslutades kvällen med fika och lotteri. För nästa år är redan Thord-Erik Nilsson och Elin Olofsson inbokade.

Eva-Märta Pålsson