Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungen närbibliotek

Ljungen närbibliotek har gästats av Bengt Eriksson, kanske mer känd med mellannamnet Buddha.

Journalisten som blev fascinerad av de märkvärdiga historier som kunde gömma sig i torra rättegångsprotokoll och som snabbt insåg hur lite av rätt sorts fantasi som behövde läggas till för att få ihop en riktigt bra berättelse.

Han blev författare och återger i sin senaste bok den fantastiska historien om Nicolina Teresia.

Trots en eländig barndom och praktiskt taget utan regelrätt skolgång kunde den företagsamma flickan från Ås svindla till sig motsvarande miljontals kronor.

Grunderna lärde hon sig i 10-talets Östersund men de stora klippen kom sedan hon hamnat i Stockholm. Under 20- och 30-talen fick manfolk ur de högre sociala skikten känna av hennes konster och dyrt betala för bekantskapen.

Hennes framfart tyder på en ovanligt väl utvecklad social kompetens - jämfört med Nicolina var nog Eliza i May fair lady rena dumbommen!

Att kliva av en karriär i rätt tid är svårt för vem som helst och Nicolina behärskade inte alls den konsten. Samhället tog en rejäl hämnd på henne – Eriksson funderar över varför Raskenstamfigurer, manliga sol-och-vårare, lätt får ett slags hjältestatus medan damer i branschen inte har någon nåd att vänta.

Boken Nicolina Teresia – en svindlande historia är väl värd att läsa och begrunda.

Publiken, lyssnarna, var hörbarligen djupt fängslade av berättelsen.

Det blev inte sämre av att Eriksson kunde konstatera att han inte på något av sina tidigare releasemöten haft så många lyssnare!

Han var väl värd föreningens föreläsarpenna som ordföranden Marianne Stålberg överlämnade.