Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungberg tillbaka efter dopingbrottet – vann guld i tyngsta klassen

"Världens starkaste man" är tillbaka.
Jörgen Ljungberg, Kälarne, vann SM-guldet i tungviktsklassen vid SM i Borås.

Annons

Den nu 47-årige jämten har i cirka 20 år tillhört världseliten i styrkelyft och i så kallade "Strongmantävlingar". 2002 fick han epitetet "världens starkaste man" i samband med en stor tidningsintervju med Sportbladet.

Inte konstigt med tanke på Ljungbergs meritlista som bland annat innehåller ett EM-guld, ett VM-silver och 13 SM-guld.

Under en period hade Jörgen Ljungberg världsrekordet i så kallat kronlyft. Hans kanske mest imponerande resultat är 415 kilo i knäböj.

Ljungberg – som bor i Kälarne, men som tävlar för Eskilstuna – var förstås storfavorit när styrkelyftet avgjordes i årets SM-vecka i Borås. Han pallade också för trycket och vann 120-kilosklassen med en insats som måste ha imponerat storligen på alla närvarande.

Ljungberg lyfte 330 kilo i knäböj, 200 kilo i bänkpress och hela 350,5 i marklyft. Den sistnämnda noteringen var svenskt rekord i någon minut, innan den slogs av en konkurrent.

Svenskt rekord skulle det dock bli ändå för Jörgen Ljungberg – och det totalt. Ingen har tidigare mäktat med att lyfta 880,5 kilo sammanlagt.

– Det var spel mot ett mål, säger Pelle Zakrisson, Östersundare och själv på plats under SM-tävlingarna.

SM-guldet var också en revansch för den två år långa dopingavstängning som Ljungberg fick 2006, sedan RF:s dopingpolis hittat för höga halter av testosteron i hans kropp.

Händelsen var väldigt omskriven i svensk media eftersom den då 39-årige Ljungberg var svenskt styrkelyfts stora affischnamn. Han själv nekade till alla anklagelser och hävdade att han var oskyldig.

– Vad jag åt den dagen för nio månader sedan är svårt att komma ihåg, men jag har inte medvetet stoppat i mig testosteron, berättade han för Nerikes Allehanda i Örebro.

Trots att Jörgen Ljungberg överklagade domen stod den fast. Avstängningen gällde i två år.

Nu har jämten sedan flera år gjort comeback och resultaten går inte att klaga på. Vare sig det gäller "Strongmantävlingar" eller styrkelyft.