Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljungberg klar för proffsspel i USA

Annons


På tisdagen skrevs ett nytt kapitel i Fredrik Ljungbergs fotbollsäventyr. Den 31-årige mittfältaren är klar för Seattle Sounders i den amerikanska proffsligan MLS.

-Jag längtar efter att få spela när säsongen börjar nästa år, säger Ljungberg.

När Ljungberg efter fotbolls-EM i somras först meddelade att han gjort sin sista match i blågult och kort därefter blev utköpt från sitt kontrakt med Premier league-klubben West Ham, trodde många att den aktiva karriären var över. Men uppehållet blir inte längre än drygt ett halvår. För nästa år är svensken, som gjorde 14 mål på 75 landskamper och var med och tog Sverige till fem raka mästerskapsslutspel, tillbaka på fotbollsplanen.

Enligt Ljungbergs agent Claes Elefalk har 31-åringen, som slog igenom i Arsenal i september 1998 efter sin succé i EM-kvalsegern mot England bara två veckor tidigare, haft erbjudanden från flera europeiska klubbar som velat kontraktera svensken. Nu blir Ljungberg i stället proffs i USA.

-Efter noggrant övervägande bestämde jag mig för att Seattle var rätt för mig. Det är en fantastisk stad. Och klubben har stora ambitioner och fansen är väldigt passionerade, sade Ljungberg då han presenterades vid en presskonferens på tisdagskvällen svensk tid.

Seattle Sounders spelade i år i United soccer league (USL) men kommer från och med 2009 att spela i Major league soccer, den amerikanska förstaligan, och har tidigare gjort klart med den förre amerikanske landslagsmålvakten Kasey Keller och fransmannen Sebastien Le Toux, som tidigare tillhört klubbar som Rennes och Lorient.

-Fredrik Ljungberg är en världsklasspelare som har spelat på högsta nivå både i sitt klubb- och landslag och som vid 31 års ålder fortfarande har mycket att ge, säger Don Garber, ledamot i proffsligans styrelse.

Ljungberg blir den sjunde spelaren som skriver ett kontrakt som går utanför lönetaket, en så kallad "profilspelare". Först var David Beckham förra året när han skrev på för Los Angeles Galaxy.

-Vi letade överallt efter en profilspelare som kan vara en representant för lagets inställning och Fredrik Ljungberg är den spelaren, säger klubbens majoritetsägare Joe Roth.

Mer läsning

Annons