Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungå kraftverk får ny dammlucka

Det är sannerligen ingen hejd på bekymren kring det sedan numera ett par decennier så skandalomsusade minikraftverket i Ljungå i östligaste delen av Bräcke kommun.

I går, tisdag, inleddes arbetet med att byta ut hela dammluckan.

– Den dammluckan tillverkades under 40-talet och köptes från Norge, troligen till skrotpris, säger Ljungå kraftverks ägare, Leif Jonsson, Moholm, nära Mariestad.

– Det var ett misstag av mig att sätta dit luckan och jag byter ut den av rena säkerhetsskäl.

– Den är faktiskt farlig under den allra kraftigaste vårfloden och jag kan få problem att hålla min domstolsbeslutade högsta tillåtna gräns för vattennivån.

– Jag tar bort säkerheten när jag har största behovet av den och det här är en osäkerhet som jag inte vill utsätta mig för.

Den nya installation som är på ingång innebär att den nuvarande gamla dammluckan ersätts med fem skjutluckor.

Prislappen på den nya installationen belöper sig till runt 1,5 miljoner kronor, jobbet görs av företaget Flödesoptimering, FOAB, Skene, och arbetet beräknas ta nio dagar.

Leif Jonsson köpte för några år sedan det halvfärdiga kraftverket av konkursförvaltaren efter Ljungåfors Kraft AB, ägt av Håkan Andersson, Holm, som drog igång kraftverksbygget som hade en ursprunglig bedömd prislapp på runt 14 miljoner.

Andersson lejde en entreprenör som i strid med ritningar och vattendomar byggde efter eget huvud.

Hela projektet havererade och både Andersson och entreprenören ställdes bakom skranket.

Leif Jonsson köpte konkursboet för drygt 20 miljoner och byggde klart.

När vattnet släpptes på och dammen skulle fyllas brast Anderssons damm och det kom till ett långt produktionsstopp på grund av reparation och ombyggnad.

Kraftverket har fungerat friktionsfritt och har hittills kostat Jonsson och hans företag runt 32 miljoner kronor.

– Visst har det varit problem, men jag ångrar inte för ett ögonblick att jag köpte det.

– Jag körde in sex miljoner kronor under 2009.

– Det är faktiskt synd om Håkan Andersson som inte fick fullfölja det här projektet som han tänkt.

Leif Jonssons företag, Moholms säteri, har även kraftverksintressen i Härjedalen och är just nu i färd med att investera i nio vindkraftverk för 360 miljoner kronor vid Otterbäcken intill Vänern.