Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljudmissar kunde inte sänka Kartellen

Kartellen

Badhusparken

Torsdag 00.45

Betyg: 3

Det har varit ett himla liv om det här bandet. Frontmannen Sebbe Staxx har själv sagt att Kartellen mött mer motstånd nu, när han är nykter men politiskt medveten, än när han var kriminell och drogpåverkad. Nu tillhör ju undertecknad den mer liberala sorten som tycker att alla ska få berätta sin historia och att alla har rätt till en chans till. Även om en del vill kategorisera texterna som "hat"; vilket jag kan anse vara den lättaste vägen ut från problematiken med våld i texter.

Jag menar, ska man lägga munkvale på lyrik i musik, kanske man måste vara konsekvent och lägga munkavle på såväl författare och konstnärer. Ett liv på samhällets botten, skapar i sig frustration och ilska. Och en artist måste få lov att uttrycka detta. Det har artister också gjort genom musikhistorien: från countryns Hank Williams till hiphopens NWA, med Dr Dre och Ice Cube i spetsen. Och nu, år 2014 är det Kartellen som skapar debatt. Precis som när Siwert Öholm fick skrämselhicka över hårdrock i början av 1980-talet. Det kommer alltid att existera musik som skrämmer. Egentligen inget nytt under solen alls, med andra ord. Förutom att det nu är ett svenskt band som skapar de här känslorna.

Kartellen satte upp en show, med ljudeffekter av pistoler som laddas och mörka mollackord på synt. Tyvärr var ljudet, framför allt i början, ganska blekt. Sebbe Stax äntrade scenen till publikens stora jubel. Men när de körde "Underklassmusik", en låt som kan välta berg, så kändes den rätt blek. Framför allt på grund av att ljudet inte kändes helt hundra procentigt. Högt i början med så mitt i låten kom rösten fram starkare och musiken försvann bakåt i ljudbilen.

Det var ett irritationsmoment för bortser man från det, så gav Sebbe Staxx, Nabil och DJ Black Mooseen en stabil spelning. I början av konserten utbröt ett bråk i publikhavet. Varpå Nabil blev förbannad och skrek "Vi är inte här för att ni ska bråka. Vi är för att sprida kärlek" och så lämnade han scenen. Black Moose stängde då av musiken och förklarade att de hade rest från Stockholm och hotade med att avbryta spelningen. Vilket fick en lugnande effekt och gruffet avtog direkt. Ett effektivt sätt att avbryta ett bråk måste jag säga, eftersom jag kommer ihåg då Axl Rose i Guns ´N Roses gav sig på ordningsvakterna i stället för att lugna publiken.

Men utöver den korta incidenten flöt spelningen på. Och mycket tack vare Kartellens musik med hypnotiska syntslingor och blytunga beats arbetade de sig in i konserten igen. Så när de körde "Haffad" så var ljudet mer på plats. Och de fick publiken att spela med genom att lysa med mobiltelefonerna och sträcka upp händerna.

Så med en stark avslutning, så vann Kartellen över ljudproblemen i inledningen.

Stefan Herdell