Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljudfest på Estrad norr

Allt låter. Disktrasorna ger ljud ifrån sig, äggskäraren är ett instrument, kastruller och vattenfyllda skålar likaså. Fiskbullar och potatis slevas rytmiskt upp på tallrikar i ett uppdrivet tempo – må bästa mattant vinna!

Repetitionerna pågår för länsteaterns "Måndag är fiskbulledag" som har premiär den 20 februari för att sedan gå ut på turné och möta länets 10-12-åringar.

– Barn- och ungdomsteater är ofta färskvara men det här är en modern klassiker, säger regissören Åsa Ekberg om Anders Duus pjäs från 2003.

Storyn i korthet: En av två mattanter ska rationaliseras bort i skolbespisningen. Hansson, spelad av Tomas Engström, från Sekatör konsult ska avgöra vem som ska gå. Ritva (Mona-Lis Hässelbäck) har varit där sedan urminnes tider, Irene (Ellen Hennig) i tre veckor. Nu ska de tävla.

– Det handlar om solidaritet och rättvisa, det är aktuella och intressanta frågor, säger Åsa Ekberg som länge velat sätta upp pjäsen.

– Den har en allvarlig botten men är roligt och drastiskt skriven, säger hon.

Hon hade en bild av hur mattanter trummar på stora kastruller likt japanska trumslagare och har valt att jobba med kompositören Lise-Lotte Norelius som är inriktad på elektronisk musik och slagverk.

– Köksutrustningen inbjuder till att jobba med ljud, säger Lise-Lotte Norelius.

Ljussättning är problematiskt på gympasalsturnéer, det är lättare att skapa en värld av ljud. Samtidigt är det en utmaning att få all teknik att fungera ute på turné. Att Lise-Lotte Norelius funnits med från start har underlättat, ljudet ska inte läggas på i efterhand utan ingår som en naturlig, rytmisk del i text, skådespeleri och scenografi. Scenografen Jens Gustavson har specialbyggt instrument av köksattiraljer.

– Det här med köksorkester har jag velat göra sedan jag var liten man jag hade inga kompisar som ville göra det med mig", säger Lise-Lotte Norelius.