Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liw vill lyfta fram bondeyrkets positiva sidor

Mjölkbönderna har haft det tufft länge – men det finns också en positiv sida med yrket. Det vill Liw Pålsson visa i TV4-serien "Unga bönder".
– Det här är det roligaste som finns, säger hon.

Liw Pålsson, 23 år, arbetar på sina föräldrars gård i Raftsjöhöjden. Det är en stor gård med 175 djur. Liw Pålsson stortrivs med arbetet på gården. Det var därför hon tackade ja till att medverka i "Unga bönder" efter att hennes pappa hade anmält henne till programmet.

– Själv yrket i sig är fantastiskt roligt. Det var därför jag tyckte att det skulle vara kul att vara med, för att visa den positiva sidan av det. Ofta kommer den negativa bilden ut, och det måste den få göra, men det finns något bra med det också, säger Liw Pålsson.

TV-teamet följde henne under tre veckor i juni och augusti i det vardagliga livet på gården i Raftsjöhöjden. Resultatet visas i åtta delar där tittarna får följa verksamheten på fem gårdar över hela Sverige.

Liw Pålsson beskriver bondeyrket som väldigt utmanande och hon tycker att kor är fantastiska djur.

– De som säger att kor är dumma har aldrig sett en ko, de är väldigt smarta.

Har den tuffa tillvaron för mjölkbönder gjort dig avskräckt någon gång?

– Ja, det är väl klart. Det finns folk som har kallat mig för idiot, även äldre bönder. Lite avskräckande är det, men vad ska jag göra då? Det är ju det roligaste som finns. Man måste ha en passion för det man gör, annars blir man aldrig bra på det.

Hon vill också, genom att medverka i programmet, visa att den bild av bönder som många kanske har inte stämmer.

– Man behöver inte vara 65 år, stor och stark och ha blå overall. Man kan vara ganska liten och ändå palla det här. Många har kanske en skev uppfattning av verkligheten, tror jag. Många blir förvånade när man säger att man är piga.

Trots allt är ändå medelåldern bland lantbrukare hög och Liw Pålsson tycker att det är ett bra initiativ med ett program som "Unga bönder".

– Jag skulle vilja träffa de andra bönderna. Vi sitter i samma sits på något vis.

Hennes mål är att ta över gården i framtiden när föräldrarna inte längre driver den.

– Det är det här som är roligt. Jag trivs att bo här och man måste prova när man har så bra utgångsläge som jag ändå har. Det fungerar så bra på gården, bara mjölkpriset gick upp lite då skulle vi vara i hamn.

Läs mer om Liw Pålsson:

Utmaningen slutade med bikiniskidåkning efter oxar