Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsviktig apparat på plats i Hackås

Hackås har fått en apparat som kan vara direkt livsavgörande.

Sedan en vecka tillbaka finns en hjärtstartare tillgänglig i byn dygnet runt.

Det är Hjärt- och lungsjukas förening i Jämtland som har skänkt hjärtstartaren, eller defibrillatorn som är den korrekta benämningen. Den sitter uppsatt på byns äldreboende Hovsliden, som numera heter Tallgläntan. Men apparaten är inte bara avsedd för de boende, utan ska användas som en första insats om någon i området drabbas av plötsligt hjärtstopp.

– Vi funderade över var vi skulle placera hjärtstartaren och tyckte att äldreboendet passar bäst eftersom det innebär att apparaten är tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, säger Jan Jonsson, ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening i Berg och styrelseledamot i länsföreningen.

När föreningen kontaktade Carina Rodhe, enhetschef på Tallgläntan, och frågade om de fick sätta upp hjärtstartaren där var hon in sen att säga ja.

– Jag nappade direkt, säger hon.

I samband med att Hjärt- och lungsjukas förening satte upp hjärtstartaren erbjöds också personalen på äldreboendet att gå en kurs i hur apparaten fungerar. Men Jan Jonsson försäkrar att vem som helst kan använda defibrillatorn.

– Den är helautomatisk. När man startar den berättar en inspelad röst steg för steg hur man ska göra, säger han.

Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, 300 av dem överlever. Hjärt- och lungräddning och hjärtstartare är det enda som kan rädda livet på den drabbade.

Hjärtstartaren som nu finns på Tallgläntan kostar omkring 17 000 kronor och är ett direkt resultat av pengar som satts in till föreningen via minnesfonder vid begravningar samt frivilliga donationer.