Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstid för Arbogamord

Svea hovrätt fastställer domen på livstids fängelse för Arbogamorden. Den tyska kvinnan fälls för två mord och ett mordförsök.

Annons

I hovrättens dom ingår också att Christine Schürrer utvisas på livstid. Hovrätten höjer skadestånden till barnens mamma och pappa till 100 000 kronor vardera.

Till skillnad från tingsrätten avfärdar inte hovrätten mammans vittnesmål helt och hållet. Man anser att mamman har vissa minnesfragment kvar av händelsen, bland annat att det var en kvinna som attackerade henne.
De här omständigheterna är inte direkt utpekande, men starka indicier.

Andra bevis som enligt hovrätten pekar mot Schürrer är att hon ljugit om anledningen till sitt besök i Arboga under morddagen och att hon haft tillgång till en hammare som nu är försvunnen.
Dessutom har hon enligt hovrätten lämnat felaktiga uppgifter om ett par försvunna skor vars sulmönster stämmer med ett avtryck på brottsplatsen.
Hovrätten anser att beviskedjan har en sådan styrka att den binder kvinnan till gärningarna.

Även att mamman sagt att kvinnan som attackerade kallade sig ”Tine” har betydelse enligt rätten. Detta eftersom Schürrer kallas så.
Hovrätten skriver att det är uppenbart att Schürrer varit besatt av den före detta pojkvännen, en besatthet som över tid har trappats upp och övergått till avancerad förföljelse med manipulativa inslag.
Mamman och barnen har stått i vägen för att kvinnan ska kunna ha ett förhållande och liv med den före detta pojkvännen.
Sammanfattningsvis skriver hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att hon har dödat barnen och försökt döda deras mamma.
Det höjda skadeståndet till barnens föräldrar motiverar rätten med att de har en lång och svår läkningsprocess framför sig.

På fråga om Arbogamålet varit särskilt svårbedömt svarar rättens ordförande, hovrättslagman Magnus Göransson att det är ett mycket svårt mål, ett synnerligen allvarligt brott och en mycket omfattande utredning.
– Vi har nog haft ovanligt många överläggningar i det här målet, säger Göransson.
När det gäller Schürrers tystnad och vägran att svara på frågor säger han att den vägts in i den totala bedömningen.
– Vägran att svara kan ha varit till hennes nackdel, säger Göransson.
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem har följt hela processen för flera olika mediers räkning. Han berömmer hanteringen av målet.
– Stort A för processledningen. Domen är mycket bra och pedagogisk, säger Alhem till TT.

Emma Jangestig, Max och Sagas mamma, var på plats på Svea hovrätt i Stockholm när domen meddelades. Den innebär att hennes barns mördare döms till livstids fängelse och utvisning för all framtid.
– Jag är lättad, verkligen lättad. Jag kan åka tillbaka till Arboga utan att vara rädd, säger hon strax därefter till TT.
I tingsrättens dom lämnades Emma Jangestigs utpekande och uppgifter om tyskan helt utan avseende, men hovrätten gör delvis en annan bedömning och anser att hon har vissa minnesfragment av händelsen.
– Det är ju minnen jag kommer att få leva med i resten av mitt liv, och att de faktiskt tog fasta på dem betyder jättemycket, säger Emma Jangestig.
Hon förklarar att hon nu kan sätta punkt för ett kapitel, och börja ett annat:
– Mitt liv. Det är som en pånyttfödelse.

Christine Schürrer tog emot hovrättens dom på häktet i Västerås. Hon reagerade med förvåning och besvikelse berättar hennes advokat Per-Ingvar Ekblad.
– Nu har vi fyra veckor på oss att ansöka om prövningstillstånd hos Högsta domstolen (HD). Det är ett väldigt komplicerat indiciemål och det kan finnas anledning att HD klargör vilka beviskrav som ska ställas för att ett brott ska vara styrkt bortom rimligt tvivel, säger Ekblad till TT.
Han uppger att hans klient mår bra och att de inte diskuterat en eventuell överflyttning av straffverkställigheten till Tyskland.
– Det vore lite väl pessimistiskt, säger Ekblad.

Om Christine Schürrer inte får prövningstillstånd i HD och domen mot henne vinner laga kraft kommer hon att skickas till riksmottagningen på Hinsebergsanstalten, där det bedöms var hon ur säkerhetssynpunkt kan placeras.
Sedan kan antingen hon själv eller Kriminalvården begära att hon får avtjäna sitt straff i Tyskland.

 

Mer läsning

Annons