Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmedelsverket rekommenderar: En halv bulle i veckan

Påskhelgen innebär godis i massor för många svenskar. Stora påskägg passar däremot inte in i livsmedelsverkets rekommendationer för hur mycket godis det är okej att äta per vecka.

Annons

Totalt säljs ungefär 35000 ton lösviktsgodis varje år. Bara under påskhelgen sätter svenskar i sig uppemot 4000 ton godis. Inte helt överraskande stämmer påskäggens kvantitet dåligt överens med det rekommenderade dagliga intaget av så kallade tomma kalorier (godis och sötsaker).

Livsmedelsverket har genom att undersöka barns matvanor tagit fram en rekommenderad lista över hur många tomma kalorier ett barn kan äta under en vecka, förutsatt att de först fyller det nödvändiga behovet av näringsriktig mat.

Generellt sätt finns det då plats för sötsaker motsvarande 80–200 kalorier om dagen för barn upp till 15 år. För en femåring räcker det till exempel med 33 centiliter smågodis om dagen för att uppnå maxintaget.

Tolvåringar kan dricka två glas läsk en gång i veckan med gott samvete. För en vuxen med lågt energibehov rekommenderar livsmedelsverket max 200 kalorier av sötsaker per dag, vilket kan jämföras med ungefär 80 gram glass eller en halv chokladboll.

Nina Åkeson, utredare matvanor, vid Statens folkhälsoinstitut säger att det finns anledning att lita på livsmedelsverkets rekommendationer, även om energibehov och matvanor är mycket individuellt och beroende av flera faktorer.

– En stor del av vår hushållsbudget går åt till sådant vi egentligen inte behöver för hälsan, tomma kalorier som inte ger någon näring. Men så länge man har bra och regelbundna matvanor i vardagen skadas inte hälsan av lite godis utöver det ibland, säger hon.

För godisälskare som vill följa livsmedelverkets rekommendation finns det ändå en strimma hopp – frossa snabbt.

Man kan nämligen välja att äta veckans ranson av sötsaker på en och samma gång i stället för en sort varje dag. Väljer man bort bullen och glassen till förmån för lösviktsgodiset blir kvantiteten också större på det området. Att avstå från sötsaker resten av veckan innebär alltså att ett fyllt påskägg i helgen inte behöver vara en omöjlighet.