Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsglädje, det är vad som gäller

Julie & Julia

Bioiostaden

Genre: Komedi

Premiär: 9 oktober 2009

Med: Amy Adams, Meryl Streep, Chris Messina med flera

Regi: Nora Ephron

Speltid: 2 tim 2 min

Betyg: 3

Censur: Barntillåten

Annons

Paris 1949. Amerikanskan Julia Child slukar livet som en ångande portion musslor med roquefortsås. Hennes man arbetar på ambassaden, själv börjar hon lära sig fransk gourmetmatlagning. Några decennier senare är hon en av USA:s största matprofiler, med firade kokböcker och tv-program och en oefterhärmlig stil där hon liksom skrämmer stekyta på kycklingarna genom att skrika åt dem på gäll, flåsande diplomatamerikanska.

Queens 2002. Amerikanskan Julie Powell börjar blogga om hur hon lagar sig igenom hela Julia Childs kokbok. Bloggen blir en jättesuccé och sedermera en roman.

Hollywood cirka 2006. Nora Ephron (”Sömnlös i Seattle”, ”Du har mail”) lägger vantarna på romanen.

”Julie & Julia” är alltså två filmer, en med Meryl Streep som Julia, en med Amy Adams som Julie. Vill man vara elak kan man säga att det är en siamesisk tvilling där den ena kroppen är elitgymnast och den andra ligger i koma. För allvarligt talat; vad låter roligast, Meryl Streep bland franska grytor och humrar eller Amy Adams bland en dator?

Meryl har dessutom gett sig in i rollen med energin hos en pudel med adhd. Det är fullständigt omöjligt att säga om hon spelar över något groteskt eller bara har roligt. Men jag säger som en av filmens parisiska kockar: Livsglädje, det är vad som gäller! Joie!

Det här är en film som gör dig lycklig och hungrig; det är bara förälskad som saknas. Och det blir du faktiskt också, av den underbart gestaltade kärleken mellan Julia Child och hennes make (den alltid finfine Stanley Tucci).

Åh, vad den säger mycket om livet. Skaffa något roligt att göra. Följ din dröm. Gör det, njut av det. Får du en motgång, säg som Julia: ”Oh well. Boo-hoo! Now what?”

Den är en i ordets vidaste bemärkelse en sensuell film, med franska miljöer som får den att kännas inspelad i en ask med praliner. Den är ”Timmarna” med bearnaisesås. (Och då menar jag riktig bearnaise, den som man försiktigt rör ihop själv med – OBS! – uppvärmd äggula.)

Så varför bara en njugg trea i betyg? Därför att Nora Ephron lämnat sin anrättning i ugnen en halvtimme för länge. Den skulle vara fluffig och lättsmält, i stället blev den seg.

Mer läsning

Annons