Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarligt spice i stan

Under dagen har fem personer förts till sjukhus efter att ha rökt den syntetiska drogen spice.
Den gemensamma nämnaren är en person som misstänks ha sålt och gett bort drogen på Navet.
Nu varnar polisen allmänheten för dess faror.
– Det är fullt möjligt att det ligger någon i en lägenhet och dör just nu, säger jourhavande förundersökningsledare Petter Schröder.

Det var under dagensom polisen fick kännedom om problemen. Bland annat föll två personer ihop mitt framför en ST-fotograf.

– Det är fem personer förda till sjukhus och en som är omhändertagen av oss, säger Schröder.

Det handlar om människor i vitt spridda åldrar, födda från 80-talet till 40-talet, som har drabbats. Polisen gjorde redan under kvällen en husrannsakan hos en känd missbrukare som de misstänker kan vara den som ligger bakom

– Det finns indicier på att han tillverkat hemma i lägenheten, huruvida det räcker till lagföring vågar jag inte säga. Men vi har i alla fall hittat vad vi tror är roten till den här omgången.

Schröder säger att man misstänker att mannen har sålt och delat ut drogen på Navet – men att man inte vet till hur många.

Vilket gör osäkerheten än större och Schröder uppmanar föräldrar och närstående till missbrukare att informera dem om det livsfarliga hemmakoket. Och även att informationen når ut till ungdomar.

Schröder som i vanliga fall jobbar på narkotikaroteln, berättar att dagens händelser tyvärr bekräftar hans tidigare farhågor.

– Ju mer de experimenterar med den syntetiska cannabisen – desto mer på tok kan det gå.

– De som tillverkar detta testar inte sin produkt, likt medicintillverkare, så det är ungdomarna som får testa om det är farligt eller inte – vilket det naturligtvis är.

De första rapporterna visar också på att den omgång som har sålts har slagit hårt även mot dem som redan har vana av drogen.

– De berättade att de tagit några bloss, och tidigare har de rökt ännu mer, och har fått en otrolig effekt och de har blivit helt borta. Vilket är skrämmande i sig, det verkar omöjligt att dosera, säger Schröder.

Läget för de som har förts till sjukhus är oklart.