Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarliga besparingar i räddningstjänsten

Besparingarna inom Jämtlands räddningstjänstförbund kan kosta liv. Det anser brandmän vid Lits brandkår men också deras branschorganisation, BRF, som går till hårt angrepp mot nedskärningarna.

Förra veckan beslutade de styrande inom Jämtlands räddningstjänstförbund hur besparingarna på 1,2 miljoner kronor skulle genomföras. Bland annat ska bemanningen minskas inom brandkårerna i Hoting och Lit. För Hotings del innebär det att fyra brandmän rycker ut i stället för fem, i Lit minskas jourstyrkan till tre brandmän.

Men nedskärningarna har vållat kraftiga reaktioner. Ulf Hägglund är ombudsman på Brandmännens riksförbund, BRF, och har företrätt brandmännen i förhandlingar med arbetsgivaren. Han anser att neddragningarna är livsfarliga. I ett förhandlingsprotokoll skriver Ulf Hägglund att neddragningarna "... innebär en kraftig försämring av räddningstjänstens möjligheter att i ett akut läge rädda människoliv ...". Han för också fram åsikten att neddragningarna genomförs ur ett ekonomiskt perspektiv utan hänsyn till vilka risker som uppstår. Det är enligt Ulf Hägglund ett brott mot Lag om skydd mot olyckor.

I går kväll fick brandmännen i Lit information om förändringarna från förbundsledningen. Brandkåren i Lit består av ett antal deltidsbrandmän som har jourberedskap var tredje vecka. Upplägget i dag innebär att de alltid är minst fyra stycken som åker vid varje utryckning. Men beslutet att minska bemanningen innebär att jourstyrkan bara kommer att bestå av tre personer. En förändring som kan få svåra konsekvenser.

– Vi har under mina år som brandman definitivt gjort ett antal livräddande insatser. Och det är klart att riskfaktorn blir större när vi är färre som åker ut. Det är absolut en risk för liv, säger Kenneth Lindström som är stationsansvarig för Litskåren.

För att exemplifiera riskerna tar han upp en eventuell brand på äldreboendet Häradsgården. Om tre brandmän skulle åka dit på ett larm nattetid skulle en man bli låst vid larmet och dörren. De övriga två skulle få hjälpa de få i personalen att få ut de boende.

– Vi har 76 äldre som bor där. Många skulle ha mycket svårt att klara en utrymning på egen hand. Det är nästan så man inte törs tänka på vilket inferno det skulle bli vid en brand. En katastrof helt enkelt.

Även brandmannen Jörgen Marcusson ser problem när bemanningen minskas.

– De flesta större trafikolyckor som vi åker på sker ju på 45:an. Kommer vi först till en olycka och är tre stycken så sätts ju två av oss på att dirigera trafik. Det måste vi göra för att säkra olycksplatsen. Då ska den tredje försöka rädda en eller flera skadade. Det säger ju sig självt att det inte skulle gå så bra.

Samtidigt inser Jörgen Marcusson att det handlar om prioriteringar av pengar och resurser.

– De som ska besluta om det här har ingen lätt uppgift. De har ju sina pengar att fördela. Jag vill ju gärna tro att de ser hela bilden och kan göra rätt prioriteringar även om det inte är bra för oss här.