Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarlig vandalism mot belysning

Gatubelysningen i Östersund vandaliseras för hundratusentals kronor varje år. Och skadegörelsen är många gånger livsfarlig.

Det var inte så länge sedan som en yngling var inne och rotade i elkablarna i en lyktstolpe i Odensala. Han hade fått upp stållocket och stod i en vattenpöl när han knipsade av kablarna. Problemet var att strömmen var på och plötsligt small det till. Ynglingen fick föras till sjukhuset.

Tyvärr är avklippta elkablar och allmän vandalisering av lyktstolpar vardagsmat för personalen på kommunens gatukontor.

– Det här är jättefarligt, säger Kenneth Winterqvist, väghållningschef på gatukontoret.

Men, som han säger, vandaliseringen går i vågor och hittills i år har de varit tämligen förskonade från just avklippta elkablar.

Bengt Isaksson och Erland Johansson är ett av två kommunala team som ser till att Östersundsborna slipper famla i mörkret.

Det är de som rycker ut när i huvudsak hund- och villaägare ringer och rapporterar om släckta lampor i Östersund. Och det är Kenneth Winterqvist som tar emot samtalen.

– Jag får i genomsnitt tio samtal om dagen som handlar om belysningen, säger Winterqvist.

Enligt gatukontoret finns det inget mönster kring belysningsvandaliseringen.

– Det går i vågor. Just nu har vi rätt mycket att göra i Valla och Torvalla. Vi har nästan ingen vandalisering i centrala stan, men där rör det sig också mer folk.

Vandalisering har inget annat syfte än just skadegörelse utan någon som helst mening. Erland Johansson minns bland annat luckförstörelsen på Körfältet.

– Ett år var det någon som skruvade loss 50 luckor från lyktstolparna på Körfältet och kastade allihop i skogen. Helt meningslöst!

LT följde med på en sväng när Bengt Isaksson och Erland Johansson kollade belysningen på Remonthagen och vid Basvägen i Torvalla.

Längst upp i en stolpe på Remonthagen justerar Bengt Isaksson en grön ljusdiod. Det är tolv meter upp i luften men skyliften kan hissas upp ytterligare sex meter.

– Det kan svaja ganska bra om det är dåligt väder, säger han.

– Ibland är det enklare att montera ner hela armaturen och laga hemma i verkstaden. Det är inte alltid så enkelt att skruva småskruvar och tappa dem på marken tolv meter ner, säger Erland Johansson.

På Basvägen hoppar Erland Johansson ur lastbilen, öppnar ett elskåp och vrider på strömmen. En lampa bakom Jysk har slocknat och det visade sig sedan, dag efter, att det fanns massor av småfel i apparaturen som var tvunget att åtgärdas på verkstaden.

Säkringarna i lyktstolparna är förövrigt mestadels vanliga porslinssäkringar. Lite gammeldags kan tyckas.

– Inkapslade porslingssäkringar mår bättre i en sådan här stolpe än nyare säkringar, säger Bengt Isaksson.