Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livets mening

Miljöpartiet de gröna har hållit kongress i helgen i Uppsala. Bilden i medierna visar ett parti som blivit mer som andra.

 Men det finns förstås punkter där synen skiljer sig. Det handlar om synen på arbete. Vänsterpartierna betonar att det är arbete som skapar välstånd. I en tid när delar av överklassen inte alls arbetade var det samtidigt en kritik av det klassamhälle där de som arbetade hade det svårt medan de som slapp hade det bra. De borgerliga har numera en liknande hållning. Men trots att vi de senaste decennierna fått se en ny klass mycket rika växa fram, vill de istället dra upp en skillnad mellan den som har arbete och den som inte har. Som om dagens arbetslösa vore arbetsskygga istället för människor som inte lyckats få jobb. Sossarna har som svar på det betonat att vi både har rättighet och skyldighet att arbeta. Och vi tvingas med stor säkerhet arbeta längre. När pensionärerna lever längre får vi säkert jobba några år extra.

Men, och här ser jag något försonande med miljöpartisterna, det är inte samma sak som att arbete är meningen med livet. I min ungdoms socialdemokratiska ”rekordår” fanns en väldig tro på de möjligheter tekniskt framåtskridande öppnar. Automationen borde exempelvis ge mer fritid även om det inte fungerar i vård och omsorg. Det var också år då en del av det ökande välståndet togs ut i form av mer fritid.

När miljöpartisterna nu diskuterar saken handlar det om att byta konsumtion av prylar mot konsumtion av tid. Det finner jag högst sympatiskt. Och visst kan man ifrågasätta den ekonomiska tillväxten och vad som ska räknas in där. De som tror att vi kan klara oss utan ekonomisk tillväxt tror jag däremot inte alls på.

Helt nytt är att Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand betonar att man måste ha facken med sig för att kunna genomföra den arbetstidsförkortning som MP-kongressen trots allt ville ha. Det tyder på en tillnyktring. Trots allt är det för många fack än så länge viktigare att få rätt till heltid och en lön att leva på, än att få mer fritid. SS