Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livad kulturvecka i Krokom

På fredag börjar Krokoms kulturvecka. Programmet är så digert att kultursamordnaren själv, Mats Hurtig, önskar att han kunde klona sig själv.

Annons

I Alsen framträder bluegrassbandet The Blue Mountain Boys, i gamla Konsumbutiken i Krokom berättar Anna Erlandsson om utsmyckningen av nya kyrkan. På biblioteket i Änge spelas dockteatern "Bara vara jag" och i Offerdals kyrka går föreställningen "Spelet om Milla Clementsdotter". Det är bara ett axplock ur ett program som fullkomligt kokar av konst, musik, föreläsningar, teater, hantverk och prova på-aktiviteter.

– Programmet innehåller över 60 spännande punkter plus några konstutställningar som rullar på vid sidan av. Det känns jättekul, även om det förstås kommer att vara omöjligt att hinna med allt såvida man inte klonar sig själv, säger Mats Hurtig.

Krokom uppmärksammade kulturen med en egen vecka redan på 1990-talet, men det är andra året den återuppstår i formatet som blev en succé i fjol. 2013 års modell är bättre ändå, enligt Mats Hurtig.

– Engagemanget kommer underifrån nu. Förra gången var det kommunen som gjorde en kulturvecka, i år samarbetar vi med föreningar och organisationer och då händer det saker överallt. Det tycker jag är viktigt.

Veckan inleds nu på fredag med Krokoms egen guldkväll i Trångsvikens bygdegård. Företagare och servicepersoner samlas, kommunen delar ut priser och stipendier. För underhållningen då står bandet New Band In Town, Katarina Hallberg & Anders Olsson, Anna Brandts orkester samt Lars "Vegas" Gustafsson & Magnus Trense. Duo Comix bjuder upp till dans.

Kvällen därefter svänger det i Kaxås bygdegård. I år har arrangörerna bakom The house is rocking bland annat bokat Billy Bremner and The Trouble Boys. Nästa helg tar Gunilla Åsell, Bjarne Lundqvist och Nick Borgen över stafettpinnen i samma lokal för att tillsammans ge nostalgikvällen "En musikresa du sent ska glömma". Samma kväll är det också rockkväll på Hissmofors i Krokom med kultbandet Törsten Dricker.

Temat för hela veckan är "Livat i Krokom" och kommer att symboliseras av ett konstverk som avtäcks vid kommunhuset på fredag morgon. Det nya temat knyter an till förra årets "Livet i Krokom" då 50 personer hjälptes åt för att skapa en stor bonad genom att ge varsin bild av livet i bygden. Just nu är konstverket ute på turné i kommunen, men tanken är att den ska få en permanent plats till våren.