Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liv Ullmann gör sin sista teaterroll

Som den skuldtyngda modern i "Lång dags färd mot natt" gör Liv Ullmann sin sista roll på teaterscenen. Under hösten har hon turnerat Norge runt för utsålda hus. Nu gästspelar hon på Dramaten.

Över 50 förställningar har det blivit i Norge. Viktoria Winge, som spelar hushållerskan, berättar om lyckliga norrmän som fått se en av landets mest firade skådespelare live på sin egen teaterscen. Även Liv Ullmann är nöjd:

- Den här resan genom Norge har varit så fantastisk, en sådan vandring i vad ens liv har varit, och jag måste säga "jag är inte trött".

Under måndagens presskonferens på Dramaten avhandlas både norsk och svensk teaterhistoria. Redan för 20 år sedan bestämde sig Liv Ullmann, i dag 71, för att sluta skådespela och i stället regissera.

Men när Ellen Horn, chef för norska Riksteatern, utan något större hopp om ett ja, ändå undrade om hon inte ville spela just den här rollen, kom svaret inom två veckor.

- Det ville jag gärna tala om, säger Liv Ullmann.

"Lång dags färd mot natt" är Eugene O'Neills familjedrama och mästerverk, om en dominant far som förstör livet för den hustru och de söner han samtidigt älskar. Pjäsen är själva urkunden för den psykologiska naturalismen inom svensk teater. Liv Ullmann såg originaluppsättningen från 1956 och Ingmar Bergmans i mitten av 1980-talet.

Inför frågan om hennes tankar just den här dagen går till Ingmar Bergman blir hon först rörd.

- Det är klart att de gör. Jag tror att han hade tyckt om det vi gör. Han gillade inte att jag slutade som skådespelare. Om jag nu ska komma hit kan jag inte tänka mig någon bättre pjäs än denna.

Någon mer uppsättning blir det inte.

- Man må gå från festen innan musiken slutar spela.

Fotnot: "Lång dags färd mot natt" gästspelar på Dramaten 7-9 december. Liksom i Norge såldes biljetterna snabbt slut.