Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litzell nosade på brons efter jättekast

Sjuttonårige Simon Litzell slog till i det sjätte och sista kastet i debuten i senior-SM. 74 meter och inte mer än en knapp meter från medalj i spjuttävlingen.
– Det hade varit riktigt sjukt, säger Simon Litzell.

Östersundskillen Simon Litzell, som tävlar för Hässelby, gjorde sin första start på ett senior-SM vid helgens spjuttävling under SM-tävlingarna i Umeå. Då spjutkvalet utgick skedde debuten i finalen, för 17-åringen som var yngst i tävlingen, och med endast två seniortävlingar bakom sig. På tävling hade Litzell 69,63 som bäst med seniorspjutet – i kraftig motvind. Nu var målet att vara över 70 meter. Men efter fem av sex kast var 68,37 hans bästa kast.

– De första kasten gick lite knackigt, så jag ändrade lite i tekniken, berättar Simon.

Då, i sista kastet, kom träffen. 74,01 meter innebar personligt rekord med nästan fem meter och en fjärdeplats i tävlingen, en knapp meter från EM-uttagne Kim Amb på tredjeplats.

– Det hade varit riktigt sjukt. Jag var bara ungefär 90 centimeter från Kim Amb som har vunnit i Diamond League bland annat.

Valet att tacka nej till junior-VM la grunden för den lyckade insatsen i SM.

– Jag skyndar långsamt, och det har nog gynnat mig. Jag hade nog inte kastat så här långt om jag varit med i JVM, då hade jag kommit hem och varit jetlaggad och så, så jag gjorde rätt val.

Nu återgår Simon till juniorspjutet på 700 gram resten av säsongen där målet är att kasta över 83 meter och därmed slå sig in som näst bäst genom tiderna.

I spjuttävlingen deltog även ex-jämten Daniel Ragnvaldsson, Umeå, han blev åtta.

Rasmus Grelsson, Trångsviken gjord ett bra SM-lopp och blev sjua på 5000 m.

För Strömsunds Malin Johansson blev det en tiondeplats i slägga efter 55,34 meter. En bit ifrån hennes personbästa på 61,63.

I fredags sprang ex-jämten Andreas Fahlén, Umeå 10 000 meter, och var där sjua på 30,01,71. 45 sekunder från segern. Fahlén var sedan i gång igen redan på lördagen då han vann i Höga Kustens kvartsmarathon på 34,47.