Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteraturpris från Strömsund till Enquist

Författaren Per Olof Enquist har tilldelats 2013 års Hedenvindplakett. Han får priset bland annat för sin psykologiska fingertoppskänsla.

Annons

"Det var otroligt roligt att få vara med och dela ut detta pris. Per Olof är en mycket känd och aktad författare som vi nu fått uppmärksamma på detta sätt", säger Barbro Larbring-Rönngren, kultursekreterare i Strömsunds kommun, i en presskommentar. Hon delade ut priset tillsammans med Yngve Hedin, sekreterare i Hedenvindssällskapet, på Norstedts förlag i Stockholm.

Litteraturpriset Hedenvindplaketten instiftades den 13 maj 1980 av Strömsunds kulturnämnd till 100-årsminnet av Gustav Hedenvinds födelse. Det delas ut till författare som skriver i Gustav Hedenvinds anda. Plaketten har utformats av konstnären Kerstin Bränngård. Tidigare mottagare är bland andra Ivar Lo-Johansson, Sara Lidman, Per Anders Fogelström och Åsa Linderborg.

Juryns motivering:

”Per Olov Enquists författarskap har en spännvidd och lyskraft, som har få motstycken i svensk litteratur. Hans insikt i historiska förlopp är lika pålitlig som hans fingertoppskänsla för det psykologiska spelet mellan människor. Han är översatt till över 40 språk och har spelats på scener Europa runt. Men hans barndoms kallkälla har fortsatt att ge inspiration genom åren, och de kyliga nätternas himlaharpa i telefontrådarna till det gröna huset i Hjoggböle har aldrig riktigt tystnat.”