Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterärt initiativ vill rita om kartan

Jämtland är ett län med levande musik, konst, slöjd och teater. Men litteraturengagerade känner att ordkonsten inte uppmärksammas.

– Det känns djupt tragiskt, säger författaren Theres K Agdler.

Tillsammans med förläggaren Sara Swedenmark, galleristen Lars Bolin och författaren Magnus Ottelid startade Agdler ett initiativ på Galleri Bolin under torsdagskvällen för att sätta litteraturen på Jämtlandskartan. Arrangemanget bestod av fyra anföranden av arrangörerna, i vilka vi fick möta bland annat Carl-Göran Ekerwald, Lisbeth Pahnke och Arthur Magnusson.

Med en länskarta som utgångspunkt satte talarna nålar på de platser de pratat om, som Åkersjön och Ytterån. Planen är att fylla kartan med nålar för att belysa litteraturen som finns och funnits i länet. Therese K Agdler inledde kvällen med ett anförande om hur geografin kan skilja sig i litteraturen och verkligheten, men hur viktig den är för de båda.

Agdler berättade även att hon i framtiden vill digitalisera kartan och göra den tillgänglig via internet.

– Målet är att hitta publiken, läsarna är ju den viktigaste aktören.

Initiativet har sitt ursprung i en krönika av Theres K Agdler, där hon beskriver ensamheten i att vara litteraturintresserad i Jämtland. Utan mötesplatser eller kanaler är det svårt att belysa frågorna och då blir det inga litterära satsningar, menar hon.

– Det som inte synliggörs finns inte. Det gäller att sätta ett värde på litteraturen.

– Jag skulle vilja att det är lika viktigt som att måla en tavla, dansa eller slöjda, säger Agdler.

Sara Swedenmark berättar att gruppen väldigt tydligt vill jobba gemensamt. Även om det ännu inte finns någon förening, något namn på initiativet, någon budget eller någon annonsering så hoppas de kunna göra effekt. De hade inte heller satt upp riktlinjer kring vad som skulle sägas under kvällen.

– Var och en får prata om det den vill, berättar Swedenmark.

Även om kommande möten är oplanerade är drivkraften tydlig. Magnus Ottelid försäkrar att det här bara var första steget.

– Det blir definitivt en gång till, säger han.