Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterär rockstjärna i Residensträdgården

"När andra familjer åkte till kyrkan eller sportarenan eller shoppingcentret eller lantstället så tog vi vår tillflykt till bibblan."

Det berättade författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri under sitt tal vid ceremonin för Aniarapriset på Stockholms stadsbibliotek förra året. Onsdag nästa vecka, 30 juli, kommer han till Östersund och Residensträdgården för ett samtal på temat "Texterna som räddade mitt liv".

Jonas Hassen Khemiri drar ofta stor publik och kan närmast beskrivas som en litterär rockstjärna i Sverige. Han romandebuterade 2003 med romanen "Ett öga rött". Både den och uppföljaren "Montecore" har översatts till ett femtontal språk. Debutpjäsen "Invasion!" blev också den en internationell succé som bland annat sattes upp i USA. Där tilldelades den en Obie Award för bästa manus 2011.

Khemiris öppna brev "Bästa Beatrice Ask", om Sveriges behandling av invandrare och flyktingar, i Dagens Nyheter förra året blev en av de mest delade svenska texterna någonsin på internet. Senare i höst ifrågasätter han samtiden med pjäsen "Ungefär lika med" i regi av Farnaz Arbabi. Urpremiär på Dramaten 23 oktober.