Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lits hälsocentral i farozonen

I våras hade den politiska ledningen på landstinget ett informationsmöte i Lit då Lits hälsocentral skulle nedprioriteras till att bli en filial till Lugnviks hälsocentral.

Mötet var mycket välbesökt och många befarade att detta var ett steg mot en avveckling av Lits hälsocentral.

Den förändrade benämningen från hälsocentral till filial, uppgavs av de närvarande landstingsråden, Uitto (S) och Jorderud (S), bero på de kvalitetskrav som ställs för att få kalla sig hälsocentral. Landstingsråden försäkrade också att pengarna följer patienten enligt reglerna för vårdvalet.

Efter landstingsfullmäktiges sammanträde den 23 juni står det nu klart att Lits hälsocentral befäst sin roll som filial och försvagas ytterligare därför att pengarna inte längre följer patienten. På frågan till Robert Uitto om det går att vara säker på att pengarna som följer med person listad på Lits hälsocentral också stannar på Lits hälsocentral blev svaret - nej! Pengarna går först till Lugnviks hälsocentral och sedan är det upp till verksamhetschefen i Lugnvik att bestämma vilka pengar som Lits hälsocentral/filial skall få.

Denna degradering av Lits hälsocentral tolkas av oss som en tydlig markering från landstingets politiska majoritet att vår hälsocentral står mycket svag när, inte om, landstinget ska skära i sin budget nästa gång.

Det geografiska område som vår hälsocentral servar innebär redan i dag att många av invånarna i den norra kommundelen får åka en lång väg till sin läkare.

Nu riskerar den att förlängas med ytterligare 6 mil tur och retur. Det måste vara en självklarhet att pengarna skall följa patienten och att Lits hälsocentral skall vara en fullvärdig hälsocentral.

Gunvor Sundin (C),

ordförande Lit/Häggenås Centerpartiavdelning

Inger Jonsson (C),

landstingsledamot från Lit

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel