Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet steg mot upprättelse

Det var inte bara fel av Skånepolisen att upprätta ett register över i huvudsak icke-brottsmisstänkta romer – det var även lagstridigt. "Vi har hittat många olagligheter i detta register och vi är starkt kritiska", säger ordföranden för den statliga Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (Sin).

Även om kränkningen inte kan göras ogjord och vi fortfarande väntar på en riktig ansvarsutkrävning, är det ändå positivt att Sins granskning så snabbt landade i en slutsats: Så här får det inte gå till. Den romska gruppen är inte direkt bortskämd med att företrädare för Myndighetssverige erkänner att man har gått över gränsen.

Enligt Sin är inte registret etniskt enbart grundat, ett påpekande som Skånepolisen tagit oroväckande stor fasta på. För det genomgående temat i registret är trots allt personförhållanden inom den romska gruppen. Här finns drygt 1000 barn, ett par hundra avlidna och, som sagt, de flesta är inte misstänkta för brott, utan vanliga "Svenssons". Skillnaden – ja, den avgörande skillnaden – tycks vara att många av de registrerade heter Taikon, Acar och Kaldaras i efternamn.

Registreringen visar att fördomarna mot romer – ett utpräglat tjuv- och rackarfolk – i allra högsta grad lever. Man behandlas efter en annan måttstock.

Enligt Sin har Skånepolisen upprättat en "bra att ha-uppgiftssamling". Avvägningen mellan relevant informationsinhämtning och slentrianmässig registrering, är ingen exakt vetenskap. Men som en kommentator uttryckte det i helgen: Skulle polisen upprätta ett motsvarande totalregister i händelse av att några lantbrukare på Österlen misstänktes för brottslig verksamhet?

En del har försökt tona ned Skånepolisens massregistrering. Det var väl inte så farligt? Jo, hur ett samhälle behandlar sina minoritetsgrupper är ett mått på dess civilisation.

Den stora uppmärksamheten kring registerskandalen är inte överdriven, utan speglar allvaret i frågan. Detta handlar om principer vi aldrig får rucka på.