Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten vårflod riskerar driva upp elpriset

En kall vinter och lite snö i fjällen verkar leda till högre elpriser för Jämtkrafts kunder framöver. Nivån i vattenmagasinen är låg och SMHI klassar vårfloden som liten.

Annons

Den kalla vintern är en av orsakerna till att nivåerna i Jämtkrafts vattenmagasin just nu är låg. Mycket energi har gått åt till att värma hushållen i Jämtland och vattenkraftverken har gått för högtryck för att producera el. Men nivån i magasinen är inte det som oroar mest. Tommy Borgh är ansvarig för enheten elproduktionen på Jämtkraft och säger att den låga tillrinningen av vatten bekymrar mer.

– Under vintern har vi ju tömt magasinen och nu ser vi att tillrinningen är låg och att det tar lång tid att fylla på. Vår prognos nu är att magasinsnivåerna blir lägre än normalt framöver, säger han men tillägger att en regnig sommar snabbt kan förändra prognosen.

Snömängden och snötypen är också faktorer som påverkar.

– Man säger ju till exempel att vi har haft lite snö men också att det inte är så mycket vatteninnehåll i snön. På de flesta håll har det varit en kall och lätt snö som gör att det inte blir så mycket vatten när den smälter, säger Tommy Borgh.

Liten vårflod och ej fyllda magasin kommer sannolikt att leda till högre elpriser för Jämtkrafts kunder.

– Det är klart att en så här låg nivå i magasinen, om det inte kommer upp till en mer normal nivå, så är det en faktor som driver priset uppåt, säger Tommy Borgh.

Han vill däremot inte spekulera i hur stor en eventuell prisökning skulle kunna bli.

– Jag har svårt att bedöma prisökningen men generellt sett så kommer priset att gå upp utifrån de tecken vi har i dag. Hur mycket det blir är svårt att säga eftersom det kan se helt annorlunda ut om en månad.